Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Υγιεινές συνταγές/όσπρια (6)

Γεια σας φιλοι μου
Μία ακόμη συνταγή με φακές, ρύζι και κιτρινόριζα (κουρκουμάς ή τουρμέρικ) θα σας δώσω σήμερα. Ξέρετε βέβαια πως ο συνδυασμός «φακές με ρύζι», είναι ιδανικός για την καλή απορρόφηση όλων των θρεπτικών συστατικών από αυτές τις τροφές.
Όσο για τη κιτρινόριζα πολλά τα οφέλη της για τον οργανισμό και τα έχουμε πει αναλυτικά παλαιότερα. Αν θέλετε να τα ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ.
Σας έχω ήδη δώσει μία συνταγή με αυτά τα τρία υλικά παλαιότερα. Αν θέλετε να την ξαναδείτε κάντε κλικ εδώ. Η σημερινή είναι όμως πολύ διαφορετική. Θυμίζει πικάντικο κιμά επάνω σε ρύζι. Δοκιμάστε την.

ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΟΥ
Φακές με κάρρυ (4 μερίδες)

1 φλ. φακές μέτριες ή χοντρές (μουσκεμένες από το βράδυ και ξεπλυμένες)
1 μεγάλο ή 2 μέτρια κρεμμύδια
4-5 σκ. σκόρδο (στουμπισμένες και ψιλοκομμένες)
½ πιπεριά πράσινη, κόκκινη και κίτρινη                         
1 κ.γ. σπόροι μουστάρδας
1 κ.γ. σπόροι κόλιαντρου
1 κ.γ. σπόροι κίμινου
4-5 σπόροι κάρδαμου
2 κ.σ. κιτρινόριζα (τουρμέρικ)
2 κ.σ. πάπρικα γλυκιά
1 πρέζα μπούκοβο καυτερό ή 1 πιπερίτσα καυτερή (τσίλι)
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
1 κ.σ. ντοματοπελτέ
6 κ.σ. λάδι

Βάζουμε το λάδι να κάψει στην κατσαρόλα και τσιγαρίζουμε για λίγο τους σπόρους, που τους έχουμε κοπανίσει σε ένα μικρό γουδί ή στο μούλτι, για να βγάλουν τα αρώματά τους. Προσθέτουμε στη συνέχεια το κρεμμύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν μαλακώσει αυτό ρίχνουμε το σκόρδο, τα υπόλοιπα μπαχαρικά (κιτρινόριζα, πάπρικα, τσίλι), τις πιπεριές κομμένες σε κομματάκια όχι πολύ  μικρά και τις φακές και γυρίζουμε όλα μαζί τα υλικά μας για λίγο ακόμη στο λάδι.
Προσθέτουμε στη συνέχεια τη ντομάτα και τρία ποτήρια νερό, αλάτι ( 1-2 κουταλάκια του γλυκού συνήθως είναι αρκετό, αλλά εξαρτάται από τα γούστα σας) και μία πρέζα ζάχαρη και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να πήξει και να γίνουν οι φακές.
Σερβίρουμε τις φακές επάνω σε βρασμένο ρύζι μπασμάτι και πασπαλίζουμε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Enjoy…..

* Όλα τα υλικά της συνταγής, εκτός από τις φακές, το ρύζι και τις φρέσκες πιπεριές, είναι τα υλικά της σκόνης κάρρυ που υπάρχει στο εμπόριο. Βγάζει όμως τελείως δκαφορετική γεύση, ανάλογα με την αναλογία των σπόρων που βάζουμε. Έτσι μπορούμε να παραλείψουμε κάποιους ή να αυξήσουμε τη δόση αυτού που η μυρωδιά του μας αρέσει περισσότερο. Πειραματιστείτε. Αξίζει τον κόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.