Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Ερασιτέχνης κηπουρός/Ανθόκηπος/Αν.-Φθιν. (12)

Γεια σας φίλοι μου
Η κουτσουπιά μου (ή κοκικιά) άνθισε και αυτή στον κήπο μου αυτόν τον καιρό προσθέτοντάς του πολύ χρώμα, ενώ μαζί με τα κόκκινα φύλλα της αγριοδαμασκηνιάς μου και τους λέανδρους ( ή πικροδάφνες) που έχω φυτέψει κοντά στην μάντρα, φτιάχνει ένα φυσικό οπτικό φράχτη (αρ. φωτογρ.) που απομονώνει τον κήπο και την προσωπική μου ζωή μέσα σε αυτόν, από τα σπίτια που βρίσκονται πολύ κοντά, στην απέναντι πλευρά του δρόμου.
Το καλοκαίρι τα πλούσια φυλλώματα αυτών των δέντρων και ψηλών θάμνων είναι τόσο πυκνά που μόλις και μετά βίας αντιλαμβάνεσαι πως υπάρχει σπίτι απέναντι, ενώ οι ένοικοι αυτού του σπιτιού (που νοικιάζεται σε τουρίστες) απολαμβάνουν μπροστά στα πόδια τους μία πολύχρωμη όαση.
Από την άλλη μεριά του κήπου όμως, που ο γείτονας έχει χτίσει το σπίτι του ψηλότερα επάνω στη βουνοπλαγιά, μοιάζει ο κήπος ο δικός μου να είναι συνέχεια όπως βλέπετε του δικού του, με τα μεγάλα κυπαρίσσια και τους θάμνους που έχει φυτέψει ανάμεσά τους. (δεξ. φωτογρ.)
Η άποψη που έχω για τους κήπους είναι πως αυτοί πρέπει να δένουν με το τοπίο που έχουν ολόγυρά τους. Δεν μου αρέσει καθόλου η ιδέα του γκαζόν και ενός φοίνικα στη μέση σε ένα σπίτι που βρίσκεται στην εξοχή. Αν ο κήπος του σπιτιού μοιάζει με συνέχεια της γύρω του φύσης, τότε το μάτι ξεκουράζεται περισσότερο γιατί τα όρια μεταξύ κήπου και φύσης μπερδεύονται και δίνεται η αίσθηση της ενότητας του χώρου, λιγοστεύοντας έτσι την αίσθηση του περιορισμού σε μια ιδιωτική αυλή.
Μωβ ίριδες ξεπρόβαλλαν τώρα στον κήπο αυξάνοντας τη πολυχρωμία του, πλάι στις άγριες γλαδιόλες , τα ροζ οστεόσπερμα και τις λευκές κάλλες. Ενώ σε μια γωνιά, οι κάλλες που βρίσκονται κάτω από μία νερατζιά που τις σκιάζει, πασχίζοντας να χαιρετήσουν τον ήλιο μοιάζουν με τρομπέτες που ανακοινώνουν την άνοιξη με τις νότες τους.
Οι ήμερες γλαδιόλες μόλις έβγαλαν τα πρώτα τους φύλλα. Θα αργήσουν ακόμη να ανθίσουν, αλλά όταν αυτό γίνει, η ανθοφορία τους θα κρατήσει περίπου 2-3 εβδομάδες, όπως συμβαίνει με όλα τα ετήσια ανθοφόρα φυτά. Αν μάλιστα κόβει κανείς με υπομονή τα μαραμένα τους ανθάκια, μπορεί να επιμηκύνει αυτή την περίοδο της ανθοφορίας ακόμη περισσότερο. Αυτές, επειδή τα άνθη τους είναι μεγάλα και βαριά χρειάζονται υποστήριγμα με καλάμια, ή ότι άλλο έχετε.
Στα φυτώρια υπάρχουν αυτή την εποχή πολλοί βολβοί που μπορείτε να φυτέψετε. Μην ξεχνάτε πως πρέπει να φυτεύετε τους βολβούς σε βάθος που είναι περίπου ίσο με τρεις φορές το ύψος τους. Όσο για τα ριζώματα από τις ανεμώνες, αυτά πρέπει να τα αφήνετε από το βράδυ μέχρι το επόμενο πρωί στο νερό πριν τα φυτέψετε.
Μία ακόμη συμβουλή για τους βολβούς που θέλω να σας δώσω είναι πως όταν τελειώσει η ανθοφορία τους δεν πρέπει να κόβετε τα φύλλα τους, γιατί από αυτά παίρνουν δύναμη για να αποθηκεύσουν συστατικά που θα τους κάνουν να ανθίσουν την επόμενη χρονιά. Μπορείτε, αν θέλετε, να μειώσετε το μήκος των φύλλων αυτών, για να μην φαίνονται απεριποίητα τα παρτέρια, αλλά όχι να τα κόψετε τελείως. Πρέπει να μείνουν αυτά επάνω στο φυτό μέχρι να κιτρινίσουν και να σαπίσουν τελείως. Δεν χρειάζεται να βγάζετε τους βολβούς από τη θέση τους, παρά μόνον όταν θέλετε να τους αραιώσετε.
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.