Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας -βιολογία- (7)

ΤΟ   ΛΙΠΟΣ  ΜΑΣ   (3, τελευταίο)
Γεια σας φίλοι μου
Όπως είπαμε στην προηγούμενη κουβέντα μας αναφορικά με το λίπος μας, αυτό θεωρείται στην εποχή μας ενδοκρινικό όργανο, γιατί παράγονται εκεί πολλές ορμόνες και άλλες ουσίες που επιδρούν στον μεταβολισμό μας.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η έκκριση όλων των πιο πάνω ουσιών από τον λιπώδη ιστό μας (το λίπος μας δηλαδή) διαταράσσεται όταν η μάζα του ιστού αυτού αλλάζει σημαντικά είτε λόγω παχυσαρκίας είτε λόγω μεγάλης καχεξίας, με ανάλογα αποτελέσματα σε όλες τις λειτουργίες του οργανισμού που αναφέραμε στα προηγούμενα άρθρα αυτής της σειράς.
Εκτός όμως από την λεπτίνη που αναφέραμε στην προηγούμενη κουβέντα μας, η οποία είναι μία από τις πιο σημαντικές ορμόνες που εκκρίνουν τα λιποκύτταρα,  και πολλές άλλες ακόμη ορμόνες που δε κρίνω σκόπιμο να σας αναφέρω γιατί θα σας κουράσω, εκκρίνονται από τον λιπώδη ιστό. Πριν δύο χρόνια όμως, ανακαλύφθηκε και ένα άλλο είδος ορμονών που παράγουν τα λιποκύτταρα, που δεν μοιάζει χημικά με καμία από τις προηγούμενες και τις γνωστές ορμόνες, οι οποίες είναι είτε στεροειδείς είτε πρωτεϊνικές. Αυτή η καινούργια κατηγορία ορμονών που ονομάστηκαν λιποκίνες είναι λιπαρά οξέα. ως προς την χημική τους σύσταση.
Μία λιποκίνη που ανακαλύφθηκε πριν δύο χρόνια ονομάζεται C16:1n7-palmitoleate ή απλούστερα «palmitoleate» ( προφέρεται παλμιτολιέϊτ). Πρόκειται για μία αλυσίδα 16 ατόμων άνθρακα που προέρχεται από το μονοακόρεστο λιπαρό οξύ παλμιτολεϊκό οξύ (εικόνα). Αυτή έχει διάφορες δράσεις στον οργανισμό που βοηθούν την υγεία μας. Συγκεκριμένα η λιποκίνη αυτή
1. αυξάνει την αντίδραση των μυών στην ινσουλίνη
2. ρυθμίζει την κατακράτηση των λιπών από το συκώτι, ελαττώνοντας την παραγωγή βλαβερών λιπών
3. ελαττώνει τις ουσίες που προάγουν την φλεγμονή τις οποίες παράγει ο λιπώδης ιστός και με αυτόν τον τρόπο ελαττώνει προφανώς την φλεγμονή που συνοδεύει τον σακχαρώδη διαβήτη, τις καρδιοπάθειες κ.λ.π.)
Στις καινούργιες έρευνες που γίνονται τώρα σχετικά με αυτή τη λιποκίνη, στηρίζουν οι ερευνητές πολλές ελπίδες για την ανακάλυψη μεθόδων αντιμετώπισης των επιπλοκών του σακχ. διαβήτη και των καρδιοπαθειών.
Δεν θέλω να σας κουράσω περισσότερο με πολλές ιατρικές λεπτομέρειες. Αυτό που θέλω μόνον να κατανοήσετε και γι αυτό το επαναλαμβάνω, είναι πως το λίπος μας είναι και αυτό ένας ιστός στο σώμα μας με σοβαρές ενδοκρινικές λειτουργίες, όπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα. Και πως μεγάλες αποκλείσεις από το μέτρο (παχυσαρκία, καχεξία) οδηγούν σε διαταραχή στην λειτουργία του οργανισμού εξ αιτίας των αλλαγών στην ποσότητα των ορμονών που εκκρίνονται από αυτόν τον ιστό.
Σας ξαναθυμίζω λοιπόν πως η παχυσαρκία 
1.οδηγεί σε αντίσταση των κυττάρων στην ινσουλίνη (σακχ. διαβήτης)
2.επηρεάζει την λειτουργία του τοιχώματος των αγγείων (υπέρταση, καρδιοπάθειες)
3.επηρεάζει την πηκτικότητα του αίματος (έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο)
4.ευνοεί την καρκινογένεση  
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.