Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Υγιεινή διατροφή (7)

Γεια σας φίλοι μου
Για τη νέα γλυκαντική ουσία που προέρχεται από το φυτό στέβια και δεν έχει καθόλου θερμίδες, ενώ συγχρόνως βοηθάει πολύ τον οργανισμό με τις θαυμάσιες αντιδιαβητικές, αντιυπογλυκαιμικές, αντιυπερτασικές, αντισηπτικές, επουλωτικές, αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που έχει, σκέφτηκα να σας μιλήσω σήμερα.
Το πιο πάνω φυτό περιέχει γλυκοζίδια ( στεβιοσίδη και ρεβοδιοσίδη -Α), που είναι 300 φορές πιο γλυκά από τη ζάχαρη. Η ζάχαρη που προέρχεται λοιπόν από αυτό το φυτό (στεβιοζάχαρη), εκτός από τις θαυμάσιες θεραπευτικές ιδιότητες που σας περιέγραψα πιο πάνω πως έχει, ενισχύει και την άμυνα του οργανισμού και προστατεύει από τους ιούς, αλλά και από βλάβες του DNA. Επίσης έχει αντιγηραντική δράση στο δέρμα, ωφελεί στην υγιεινή του στόματος, προστατεύει από την ουλίτιδα και προλαμβάνει την οδοντική πλάκα και την τερηδόνα των δοντιών.
Σας είχα μιλήσει παλαιότερα για τη στέβια, συστήνοντας το βιβλίο του γεωπόνου κ. Παύλου Μ. Καπόγλου που έχει αναφερθεί αναλυτικά σε αυτή (ετικέτα «βιβλία» Νο 2). Σήμερα όμως θέλω να σας πληροφορήσω πως η στέβια άρχισε να καλλιεργείται και στη χώρα μας, γιατί ευνοείται όπως φαίνεται εδώ η καλλιέργειά της που έχει πολλά κοινά με αυτή του καπνού. Οι πρώτες καλλιέργειες γίνονται έξω από τα Γιαννιτσά υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.
Το φυτό αυτό φύτρωνε αρχικά στα δάση της Βραζιλίας και της Παραγουάης και το χρησιμοποιούσαν οι αυτόχθονες σαν γλυκαντική ουσία για τα φαγητά τους. Τα συστατικά στα οποία αποδίδεται η γλυκιά της γεύση απομονώθηκαν το 1931 από Γάλλους επιστήμονες και διαπιστώθηκε τότε πως αν και γλυκύτερη από την κοινή ζάχαρη η στέβιοζάχαρη δεν έχει καθόλου θερμίδες! Μόλις όμως το 2008 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε τελικά την έγκριση για την χρήση της στην διατροφή μας. Τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα των άλλων γλυκαντικών ουσιών φαίνεται πως ήταν η αιτία για την «μικρή» αυτή καθυστέρηση.
Η στέβια, στις διάφορες μορφές της, χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 20 χώρες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, ως συμπλήρωμα διατροφής και δίαιτας. Στην Ιαπωνία και την Κορέα, καλύπτει περίπου το 40-50% της αγοράς γλυκαντικών ουσιών. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιτρέπεται από το 2005 η χρήση της στέβιας και εκχυλισμάτων της στα σιτηρέσια (ως αρωματικό συστατικό) έως ποσοστό 2% και στα καλλυντικά. Σαν Ημερήσια Αποδεκτή Λήψη (ΗΑΛ) για την Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν οριστεί τα 10 mg στεβιοσίδης/kg βάρους σώματος.
Εκτός από την έλλειψη θερμίδων που κάνει αυτή τη γλυκαντική ουσία ενδιαφέρουσα για τους παχύσαρκους, η ιδιότητά της να αποτρέπει την υπογλυκαιμία την κάνει ένα πολύ καλό υποκατάστατο ζάχαρης και για τους διαβητικούς.
Μπορεί να προμηθευθεί όποιος επιθυμεί στεβιοζάχαρη βιολογική συσκευασμένη σε κουτί στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση http://www.ebio.gr/index.php?act=viewProd&productId=1148
Αυτό δεν αποτελεί διαφήμιση της πιο πάνω εταιρείας, απλώς αυτή τη διεύθυνση βρήκα εγώ για βιολογικό προϊόν στην γρήγορη έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο. Αν ψάξετε όσοι ενδιαφέρεστε περισσότερο, θα βρείτε οπωσδήποτε και άλλες.
Με αγάπη

Πηγές: http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/
           http://stevia-kapogloupm.blogspot.com/2010/04/efsa.html
           http://www.express.gr/news/ellada/255305oz_20100120255305.php3

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.