Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/υγεία (9)

Γεια σας φίλοι μου
Ένα καταπληκτικό ιατρικό νέο έχω να σας πω σήμερα, που αφορά τον νέο κλάδο της Ιατρικής, την αναγεννητική Ιατρική.
Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών νοσημάτων Gladstone, στο San Francisco της Αμερικής, ανακάλυψαν έναν τρόπο να δημιουργήσουν καρδιακά μυϊκά κύτταρα (κύτταρα δηλαδή που χτυπούν και κάνουν τη καρδιά να πάλλεται) από άλλα καρδιακά κύτταρα, όπως οι ινοβλάστες, προσθέτοντας στον γενετικό κώδικα αυτών των τελευταίων τρεις παράγοντες που άλλαξαν τη λειτουργία των γονιδίων τους και τα μετέτρεψαν σε μυϊκά κύτταρα. Έτσι μπορούν τώρα να βελτιώνουν τη λειτουργία μιας καρδιάς που έπαθε έμφραγμα μυοκαρδίου, αντικαθιστώντας τα κατεστραμμένα μυϊκά κύτταρα με άλλα που προέρχονται από κύτταρα της ίδιας της καρδιάς, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν στα γνωστά αρχέγονα κύτταρα, τα βλαστοκύτταρα όπως γινόταν στις μέχρι τώρα έρευνες.
Οι ερευνητές επιστήμονες προσπαθούν 20 χρόνια τώρα να κατορθώσουν κάτι τέτοιο, να μετατρέψουν δηλαδή ένα είδος κυττάρου σε κάποιο άλλο, αλλά δεν τα κατάφερναν μέχρι τώρα, γιατί δεν είχαν βρει τον σωστό συνδυασμό γονιδίων στα οποία έπρεπε να επέμβουν, λέει ο Dr Ieda, μέλος της ερευνητικής αυτής ομάδας.
Το επίτευγμα έχει τεράστια σημασία γιατί οι μέχρι τώρα προσπάθειες κυτταρικής αναγέννησης μέσω βλαστοκυττάρων είχαν το πρόβλημα πως μπορούσαν να δημιουργηθούν όγκοι, από την επέμβαση αυτή στα βλαστοκύτταρα, πράγμα που όπως φαίνεται γίνεται πολύ λιγότερο πιθανό με την αναγέννηση ώριμων κυττάρων, όπως οι ινοβλάστες.
Η νέα μέθοδος, την οποία ανακάλυψε ο Shinya Yamanaka, MD, PhD, ανοίγει νέους δρόμους στην κυτταρική αναγέννηση, γιατί εκτός από τους ινοβλάστες που μετέτρεψαν σε μυϊκά κύτταρα οι πιο πάνω ερευνητές, βρήκαν και 4 γενετικούς παράγοντες με τους οποίους μπορούν να μετατρέψουν ενήλικα κύτταρα σε πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, τα λεγόμενα iPS (induced pluripotent stem cells) τα οποία όπως και τα εμβρυικά βλαστοκύτταρα μπορούν να μετατραπούν σε όλα τα είδη κυττάρων του σώματος και αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Τα πειράματα βέβαια γίνονται προς το παρόν σε πειραματόζωα αλλά δεν θα αργήσει όπως φαίνεται η δοκιμή τους και σε ανθρώπους.
Η αναγεννητική Ιατρική είναι ένας καινούργιος κλάδος της Ιατρικής πολλά υποσχόμενος, για τον οποίο θα μιλήσουμε περισσότερο σε κάποια άλλη μας κουβέντα.
Με αγάπη

Πηγή: http://www.eurekalert.org/bysubject/medicine.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.