Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινή διατροφή/λίπη (1)

Γεια σας
Στη προηγούμενη κουβέντα μας, επ’ ευκαιρία μιας συνταγής με σολομό, σας είχα επισημάνει τη χρησιμότητα των ψαριών που είναι πλούσια σε ω3 λιπαρά οξέα για την υγεία μας. Σήμερα θα σας δώσω μερικές ακόμη χρήσιμες πληροφορίες επάνω στο θέμα αυτό. Θα μιλήσουμε λίγο για τα λίπη, ένα συστατικό της τροφής και του οργανισμού μας αρκετά παρεξηγημένο.
ΤΑ ΛΙΠΗ λοιπόν χωρίζονται σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: τα κορεσμένα (αυτά που είναι στερεά σε θερμοκρασία δωματίου, όπως το βούτυρο και το λίπος των διαφόρων κρεάτων), τα μονοακόρεστα (αυτά που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου, αλλά παγώνουν στο ψυγείο, όπως το λάδι της ελιάς) και τα πολυακόρεστα (αυτά που είναι υγρά σε θερμοκρασία δωματίου και παραμένουν υγρά όταν ψύχονται, όπως τα λάδια διαφόρων σπόρων, ηλιέλαιο, λινέλαιο κ.λ.π.)
Αυτά τα λίπη, όλα τα είδη, αποτελούν βασικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων μας. Είναι επομένως απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Μεγάλη όμως ποσότητα κορεσμένων λιπών, οδηγεί σε βλάβη των κυττάρων γιατί σκληραίνει τις κυτταρικές μεμβράνες, και δεν αφήνει τα κύτταρά μας να είναι ευκίνητα και να λειτουργήσουν σωστά, αφήνοντας απροστάτευτο ακόμη και το DNA μας. Τέτοια μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπών βρίσκεται στις επεξεργασμένες τροφές και τα προϊόντα κρέατος. Γι αυτό καλό είναι να προτιμάει κανείς φρέσκες τροφές και όσον αφορά το κρέας, να προτιμάει το λευκό (πουλερικά) που περιέχει πολύ μικρότερη ποσότητα κορεσμένων λιπών.
Τα μονοακόρεστα λίπη τώρα, έχουν συσχετισθεί ερευνητικά με καλή υγεία. Είναι γνωστά νομίζω σε όλους τα οφέλη της Μεσογειακής διατροφής, που οφείλονται στο λάδι της ελιάς. Εκτός από το λάδι όμως, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα περιέχουν και τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάσιους και τα αβοκάντο. Φροντίστε λοιπόν να τα περιλαμβάνετε συχνά στη διατροφή σας.
Μια ωραία σαλάτα, που αποτελεί πλήρες γεύμα αν συνδυαστεί με μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης, είναι η εξής: κόβουμε σε λεπτές φέτες αβοκάντο και στίβουμε επάνω του μισό λεμόνι, για να μη μαυρίσει. Από πάνω με το εργαλείο που καθαρίζουμε πατάτες, κόβουμε λεπτές λουρίδες καρώτου (κατά προτίμηση βιολογικού). Ραντίζουμε με λίγο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι και πασπαλίζουμε με χοντρό αλάτι και ρίγανη. ( Η ρίγανη θεωρείται παγκοσμίως ή καλύτερη αντιοξειδωτική ουσία!) 
Enjoy...
Πολυακόρεστα λίπη τώρα, υπάρχουν πολλά, αλλά αυτά που ερευνητικά έχουν αποδειχθεί σημαντικά για την υγεία μας είναι τα ω3 και ω6 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Γι αυτά όμως, θα μιλήσουμε στην επόμενη συνάντησή μας, για να μη σας κουράσω πολύ.

Με αγάπη….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.