Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινές συνταγές (2)


Κινόα  
Το γνωρίζετε αυτό το φυτό; Είναι συγγενικό με το σπανάκι, και οι σπόροι  του είναι θρεπτικότατοι γιατί περιέχουν πλήρη πρωτεΐνη, δηλαδή όλα (9) τα παραίτητα αμινοξέα, όπως επίσης μαγγάνιο, μαγνήσιο, σίδηρο, χαλκό και φωσφόρο. Οι σπόροι της κινόας μπορούν να αντικαταστήσουν, στις συνταγές, το γνωστό μας κους-κους γιατί είναι και θρεπτικότεροι και πολύ πιο αφράτοι όταν φουσκώσουν καλά.  Θα τη βρείτε στα μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. 
Λόγω των συστατικών της θεωρείται ότι αποτελεί διατροφή ιδανική για όσους πάσχουν από ημικρανίες  ή πονοκεφάλους, σακχαρώδη διαβήτη και αρτηριοσκλήρυνση.
Είναι ένας σπόρος που περιέχει (όπως και ο αμάρανθος) πλήρη πρωτεϊνη (όλα δηλαδή τα απαραίτητα αμινοξέα), γιαυτό και αποτελεί μία πολύ καλή πρωτείνης για τους χορτοφάγους.
Τη κινόα τη βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά σκεπασμένη, σε διπλάσια από αυτήν ποσότητα νερού, αφού προηγουμένως τη πλύνουμε καλά κάτω από νερό της βρύσης μέσα σε ένα σουρωτήρι. Στη συνέχεια κλείνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέσα τη κινόα να φουσκώσει. Μετά μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε όπως μας αρέσει. Υπάρχουν πολλές συνταγές στο διαδίκτυο με αυτούς τους θρεπτικότατους σπόρους. Άλλες γλυκές (για πρωινό), και άλλες αλμυρές, με μπαχαρικά ή χωρίς.
Εγώ θα σας δώσω μία δική μου που ταιριάζει πολύ με σολομό ψητό ή στον ατμό, ή ακόμη καλύτερα, μαγειρεμένο με τρόπο που θα σας πω μιαν άλλη φορά, όταν θα μιλήσουμε για αυτό το θρεπτικότατο ψάρι.

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ

Κινόα με λεμόνι  (4-6 μερίδες )
1 φλ. κινόα
2 φλ. Ζωμός λαχανικών (κύβος βιολογικός)
1 λεμόνι βιολογικό
Λίγο χοντρό αλάτι (θαλασσινό κατά προτίμηση)
2 κ.σ. μαϊντανό ή άνηθο
3 κ.σ. λάδι
Αλάτι, πιπέρι

Πρώτα –πρώτα, πλένουμε καλά το λεμόνι και το κόβουμε σε πολύ λεπτές στρογγυλές φέτες ( με τη φλούδα). Τις απλώνουμε σε πιάτο, τις πασπαλίζουμε με λίγο χοντρό αλάτι και τις αφήνουμε για 3 περίπου ώρες στο ψυγείο, να γλυκάνουν και να βγάλουν τα νερά τους.
Στη συνέχεια, βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό με το κύβο να πάρει βράση και ρίχνουμε μέσα τη κινόα (καλά πλυμένη). Ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σε δέκα λεπτά σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε μέσα τη κινόα να φουσκώσει.
Μετά από 20 -30 λεπτά, βγάζουμε τη κινόα και την ανακατεύουμε με ένα πηρούνι για να αφρατέψει. Στεγνώνουμε τις φέτες λεμονιού επάνω σε χαρτί κουζίνας και τις κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα ανακατεύουμε με τη κινόα, και προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον άνηθο ψιλοκομμένους, το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Καλή σας όρεξη

Σημ. στη φωτογραφία η κινόα είναι σαλάτα με πιπεριές κίτρινες, ντομάτα, μαϊντανό και κρεμμύδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.