Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (3)

Το ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ (3η συνέχεια)
Γεια σας
Θα αρχίσω σήμερα να σας εξηγώ όσο πιο απλά μπορώ το περίπλοκο παιγνίδι των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Θα αρχίσουμε από το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα. Όπως είπαμε αυτό αποτελείται από τα φαγοκύτταρα, τα ΝΚ κύτταρα και τις πρωτεΐνες του συμπληρώματος. Ας ξεκινήσουμε με αυτές τις τελευταίες.
Α. ΕΜΦΥΤΟ ΑΝΟΣ. ΣΥΣΤΗΜΑ 
Α 1. Πρωτεΐνες συμπληρώματος:
Είναι μία ομάδα πολλών πρωτεϊνών με ονόματα όπως C3,C4, κ.λ.π. που δρουν όλες μαζί σαν ομάδα. Όταν ένας εχθρός εμφανισθεί (μικρόβιο), η πρώτη στη σειρά πρωτεΐνη σπάει σε μικρότερα κομμάτια και αυτό διεγείρει με τη σειρά όλες τις πρωτεΐνες της ομάδας, που σπάνε και αυτές με τη σειρά τους η μία μετά την άλλη και καθώς τα κομμάτια αυτά «κολλάνε» μεταξύ τους επάνω στο μικρόβιο, με τις χημικές ουσίες που βγαίνουν από αυτά, ανοίγουν τρύπα στο τοίχωμα του μικροβίου και το καταστρέφουν.
Σε άλλη περίπτωση (ανάλογα με το είδος του εχθρού) τα κομμάτια της πρώτης στη σειρά πρωτεΐνης (C3), αντί να ξεκινούν αυτόν τον καταρράκτη διάσπασης όλων των πρωτεϊνών της ομάδας, ενώνονται με μία άλλη πρωτεΐνη του αίματος και κολλάνε επάνω στο εχθρικό κύτταρο αλλάζοντας έτσι την εξωτερική του όψη. Η αλλαγή αυτή κάνει το εχθρικό κύτταρο αναγνωρίσιμο από τα φαγοκύτταρα (λειτουργεί δηλαδή σαν αντίσωμα, όπως θα πούμε παρακάτω) για να το.... καταπιούν αυτά και να το εξαφανίσουν!
Συγχρόνως, από τις χημικές ουσίες που παράγονται από τη διάσπαση σε μικρότερα κομμάτια των πρωτεϊνών του συμπληρώματος, όσες περισσεύουν μετά τη καταστροφή του μικροβίου και χύνονται τριγύρω, δρουν χημειοτακτικά, δηλαδή λειτουργούν σαν χημικά σήματα που ειδοποιούν και άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού να έρθουν στη περιοχή για βοήθεια.
Πώς σας φάνηκαν οι πρώτες αυτές πληροφορίες; Δεν είναι εκπληκτικές; Και που να τα ακούσετε όλα έως το τέλος….
Θα σας αφήσω όμως να ….χωνέψετε καλά τις καινούργιες γνώσεις και θα συνεχίσουμε την επόμενη φορά.
Έως τότε αρχίστε να σκέφτεστε ότι το σώμα μας είναι μία ολόκληρη εκπληκτική κοινωνία τρισεκατομμυρίων πανέξυπνων κυττάρων, που η νοημοσύνη τους θα σας αφήσει άφωνους. Γιαυτό θα πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό και φροντίδα, και όχι να το καταστρέφουμε με χίλιους τρόπους, όπως γίνεται συνήθως
Με τις καλύτερες ευχές μου για μία όμορφη ημέρα.


Σημ. Οι σερπαντίνες με τα διάφορα χρώματα που βλέπετε στη φωτογραφία είναι διάφορες πρωτείνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.