Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Ο μυστικός κόσμος του κορμιού μας (2)

Αν και δεν σας βλέπω πολύ πρόθυμους να μάθετε πώς δουλεύει ο οργανισμός σας εγώ θα επιμένω να σας δίνω τις απαραίτητες πληροφορίες, γιατί είμαι σίγουρη πως κάποια στιγμή θα τις χρειαστείτε και τότε θα καταλάβετε τη χρησιμότητά τους. Αν δεν ξέρετε πώς δουλεύουν τα τρισεκατομμύρια κύτταρα που αποτελούν το κορμί σας και πώς συνεργάζονται αυτά για να είσαστε γεροί, δεν θα καταλάβετε ποτέ τι πρέπει να κάνετε για να τα βοηθήσετε να κάνουν καλά τη δουλειά που τους όρισε η φύση και θα συνεχίσετε να τα εμποδίζετε και να τα καταστρέφετε, πράγμα που κάνετε οι περισσότεροι , χωρίς να το καταλαβαίνετε.
Το ΑΝΟΣΟΛΟΓΙΚΟ μας ΣΥΣΤΗΜΑ (2η συνέχεια)

Συνεχίζοντας λοιπόν τα όσα είχαμε πει την προηγούμενη φορά για το ανοσολογικό μας σύστημα πρέπει να επισημάνουμε πως το ευπροσάρμοστο ανοσολογικό σύστημα είναι πολύ πιο πολύπλοκο ως προς τη λειτουργία του ενώ αντίθετα το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα είναι αρκετά απλό. Όμως αυτό το τελευταίο, αν και απλό, είναι που παίζει τον ρόλο του προπονητή στην ομάδα των κυττάρων του ανοσοποιητικού όπως ανακάλυψαν σχετικά πρόσφατα οι επιστήμονες.
Τα κύτταρα του έμφυτου ανοσολογικού συστήματος (μακροφάγα, ουδετερόφιλα και ΝΚ) διαθέτουν υποδοχείς που όχι μόνο διακρίνουν τα συνήθη παθογόνα για τον άνθρωπο ( βακτήρια, ιούς, μύκητες, παράσιτα) αλλά και μπορούν να διακρίνουν πότε ένα ασύνηθες ( μη γνωστό) παθογόνο βλάπτει τα ανθρώπινα κύτταρα. Με λίγα λόγια είναι αυτά που «αισθάνονται» τον κίνδυνο και ενεργοποιούν το υπόλοιπο ανοσοποιητικό σύστημα, μαζεύοντας πληροφορίες για τον εισβολέα και στην συνέχεια φτιάχνοντας ένα πλάνο δράσης . Ποια δηλαδή όπλα να ενεργοποιηθούν και πού ακριβώς μέσα στο σώμα θα πρέπει αυτά να δράσουν.
Αντίθετα τα κύτταρα του ευπροσάρμοστου ανοσολογικού μας συστήματος (Β και Τ λεμφοκύτταρα) αν και είναι ικανά να παράγουν τεράστια ποικιλία αντισωμάτων εναντίον άλλων μορίων, δεν γνωρίζουν καθόλου ποια από αυτά τα μόρια είναι επικίνδυνα ή όχι για τον οργανισμό.
Έτσι το «παιχνίδι» παίζεται ουσιαστικά με αρχηγό το έμφυτο ανοσολογικό μας σύστημα. Το πώς θα το συζητήσουμε την επόμενη φορά….
Όλα αυτά τα κύτταρα και των δύο συστημάτων (έμφυτο και ευπροσάρμοστο), είναι είδη κυττάρων που ανήκουν στα γνωστά σε όλους μας λευκά μας αιμοσφαίρια. Αυτά τα λευκά μας αιμοσφαίρια είναι υπεύθυνα για την άμυνα του οργανισμού μας εναντίον κάθε εχθρικού εισβολέα. Γιαυτό και αυξάνονται κάθε φορά που κάποιο μικρόβιο μπαίνει και απειλεί το σώμα μας (παθαίνουμε δηλ. κάποια λοίμωξη).
Από την επόμενη συνάντησή μας θα αρχίσουμε να αναλύουμε σιγά-σιγά το πώς όλοι αυτοί οι παίκτες παίζουν το παιχνίδι της άμυνας του οργανισμού μας. Είναι, σας βεβαιώνω, τρομερά ενδιαφέρον….

Προς Θεού!... μη παρεξηγηθείτε φίλοι Παναθηναϊκοί, Αεκτζήδες, κ.λ.π... με τη σημερινή φωτογραφία.  Είπαμε, προηγείται ο Ολυμπιακός ως ομάδα του γιού μου, τι να κάνουμε.....( προσπαθώ να τον δελεάσω για να διαβάσει και εκείνος λίγο, όπως καταλαβαίνετε). 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.