Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2010

Υγιεινή διατροφή (1)

Πακεταρισμένες τροφές. Πόσο υγιεινές είναι;
Γειά σας
Μία πολύ καλή γενική συμβουλή για σωστή διατροφή είναι να αποφεύγει κανείς οποιαδήποτε τροφή είναι πακεταρισμένη. Δυστυχώς όμως , όπως όλοι ξέρετε, τα ντουλάπια της κουζίνας μας είναι γεμάτα από κουτάκια και σακουλάκια κάθε είδους…
Το θεωρούμε ευκολία. Στις κινηματογραφικές ταινίες μάλιστα που μας έρχονται από την Αμερική, βλέπουμε πια συνεχώς να δίνεται ένα καινούργιο πρότυπο διατροφής. Όλοι οι πρωταγωνιστές, όταν έρθει η ώρα να φάνε κάτι, ανοίγουν τη κατάψυξη, βγάζουν ένα πακεταρισμένο φαγητό, το βάζουν στο φούρνο μικροκυμάτων και σε τρία λεπτά, χωρίς κανένα κόπο έχουν έτοιμο το φαγητό τους.
Αυτό είναι μία πραγματική πλύση εγκεφάλου και ας μη το καταλαβαίνουμε οι περισσότεροι δυστυχώς. Μια πραγματική παρότρυνση του είδους μας να καταστραφεί, όσο και αν αυτό θα φανεί σε πολλούς σαν ….άγρια «κινδυνολογία».
Οι λόγοι είναι πολλοί, θα σας αναφέρω όμως μερικούς:
1. Το περιεχόμενο των πακέτων απέχει πολύ από αυτό που λέμε «φρέσκο» τρόφιμο, όπως όλοι καταλαβαίνουμε, πράγμα που μειώνει την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών του. (παρόμοιο λάθος είναι και η συνήθεια πολλών να μαγειρεύουν μεγάλη ποσότητα φαγητού και να την καταψύχουν, αντί να μαγειρεύουν μόνον τη ποσότητα που θα καταναλώσουν )
2. Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων είναι πολυσυζητημένη ως προς τη καταστροφή θρεπτικών συστατικών της τροφής. Οικονομικά συμφέροντα των εταιρειών που παράγουν τα μηχανήματα αυτά όμως, έχουν οδηγήσει σε αντικρουόμενες πληροφορίες και έτσι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι ακριβώς συμβαίνει. Το ίδιο ισχύει και για τις χύτρες ταχύτητας. Είναι πάντως γεγονός πως όσο λιγότερο μαγειρεύεται μία τροφή, και μάλιστα σε σιγανή φωτιά, τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά διατηρεί. Ακόμη δε καλύτερα είναι τα πράγματα όταν τρώμε ωμές τροφές, όπως μας τις έδωσε η φύση, γιαυτό, χωρίς να φτάσει κανείς στην άλλη άκρη της εξ ολοκλήρου ωμής διατροφής, θα πρέπει να μη ξεχνάει να περιλαμβάνει πάντα στη καθημερινή διατροφή του ωμές σαλάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
3. Από τις πακεταρισμένες τροφές αφαιρούνται τα ω3 λιπαρά οξέα, ουσίες με μεγάλη αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, απαραίτητες για την υγεία μας, ιδιαίτερα αυτή της καρδιάς μας. Ο λόγος που αφαιρούνται, είναι ότι αυτές όταν οξειδωθούν χαλούν το τρόφιμο που τις περιέχει, δίνοντάς του τη χαρακτηριστική στυφή γεύση που έχουν τα χαλασμένα καρύδια (ταγγίζουν). Προκειμένου λοιπόν τα πακεταρισμένα τρόφιμα να μπορούν να αντέχουν στον χρόνο, τους αφαιρούν από μέσα τω ω3 που περιέχουν. Το αποτέλεσμα είναι να δείχνουν οι στατιστικές στις μέρες μας, μία παγκόσμια έλλειψη ω3 από τον οργανισμό μας!... (προφανώς λόγω υπερκατανάλωσης πακεταρισμένων τροφών και μικρής κατανάλωσης τροφών πλούσιων σε ω3, όπως είναι τα παχιά ψάρια και οι ξηροί καρποί).
Δεν θέλω όμως να σας κουράσω περισσότερο. Ελπίζω να σας έβαλα σε σκέψεις ως προς το είδος της διατροφής σας. Θα σας αφήσω για λίγο να επεξεργαστείτε τις πληροφορίες στο νου σας και θα συνεχίσουμε την επόμενη φορά με πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη τροφή μας από το πεδίο…. της κβαντικής φυσικής.

Σημ. Μέσα στον όρο "πακεταρισμένη τροφή" μη ξεχνάμε ότι είναι και τα διάφορα σακουλάκια με "σνακς" που τόσο πολύ χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μας και όχι μόνον.... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.