Πέμπτη 2 Νοεμβρίου 2023

Το σώμα μας μιλάει

 


Γεια σας φίλες και φίλοι μου

Το θέμα της αναγνώρισης και διαχείρισης των συναισθημάτων (συναισθηματική νοημοσύνη) είναι ίσως το σοβαρότερο θέμα στη ζωή μας, γιατί από αυτήν εξαρτάται η υγεία και η ζωή μας ολόκληρη, όπως πολλές φορές έχουμε πει τόσο σε αυτήν εδώ την ιστοσελίδα όσο και σε βίντεο στο κανάλι μου στο youtbe.

Θα έπρεπε να υπάρχει μάθημα ειδικό στα σχολεία από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Μάθημα συναισθηματικής νοημοσύνης. Θα άλλαζε αυτό τον κόσμο μας προς το καλύτερο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη

είναι η βάση της διαχείρισης του στρες. Γιατί όσο "σωστά" (άσκηση, διατροφή, γείωση κ.λπ.) κι αν ζει κάποιος, αν τα συναισθήματά του τον ταλαιπωρούν η ανθεκτικότητά του απέναντι στο στρες θα είναι μικρή και θα οδηγηθεί σε νοσήματα και ταλαιπωρίες στη ζωή του. 

Το σώμα μας μιλάει και μας βοηθάει πολύ σ΄ αυτό. Πρέπει να μάθουμε να το ακούμε.

Νιώθουμε ευφορία; Σημαίνει πως απολαμβάνουμε κάποιο θετικό συναίσθημα.

Νιώθουμε δυσφορία; Σημαίνει πως κάποιο αρνητικό συναίσθημα μας παιδεύει λιγότερο ή περισσότερο, ανάλογα με τον βαθμό δυσφορίας μας.

Συνήθως η διάρκεια της ευφορίας είναι απλά στιγμές ή το πολύ-πολύ κάποιες ώρες ή ημέρες, ενώ της δυσφορίας ατέλειωτες ώρες, ημέρες ή χρόνια…

Το να αποφασίσουμε να αρχίσουμε να παρατηρούμε τι ακριβώς νιώθουμε, είναι το πρώτο βήμα για την βελτίωση της υγείας και της ζωής μας, αφού και τα δύο έχουν άμεση σχέση με τα συναισθήματά μας. Γιατί επηρεάζουν αυτά, μέσα από την επίδραση που έχουν στο γονίδιά μας (βελτιωτική ή καταστροφική της λειτουργία τους), τα κύτταρά μας και μέσω την κυττάρων του εγκεφάλου μας και τον τρόπο που χειριζόμαστε τις σκέψεις και τελικά τις αποφάσεις που επηρεάζουν τη ζωή μας…

Το επόμενο βήμα είναι να δώσουμε ένα όνομα στο συναίσθημά μας. Να το αναγνωρίσουμε. Οι ψυχολόγοι λένε πως αυτό μειώνει μέχρι και κατά 50% την επίδραση που το συναίσθημα αυτό έχει επάνω μας, όπως έχουμε ξαναπεί.

Είναι πραγματικά μεγάλη υπόθεση να μπορούμε να ονομάσουμε το συναίσθημά μας όταν αυτό μας δημιουργεί δυσφορία. Πολλές φορές μάλιστα τη δυσφορία την θεωρούμε ευφορία, παρ΄ ότι καταλαβαίνουμε βαθιά μέσα μας πως αυτό που νιώθουμε μας «τρώει» την υγεία και τη χαρά της ζωής. Είναι πολύ δύσκολο να παραδεχθούμε πως νιώθουμε αρνητικά συναισθήματα όπως ζήλεια, κακία, άρνηση, φόβο κ.λπ. Συνήθως αποδίδουμε αυτό που νιώθουμε σε εξωγενείς καταστάσεις ή συμπεριφορές δικαιολογώντας απόλυτα τον εαυτό μας. Και αυτό είναι το μεγάλο λάθος…

Ζούμε στην ύλη και ως υλικά όντα είναι αδύνατον να αποφύγουμε την δυαδικότητα (καλό- κακό). Τα αρνητικά συναισθήματα είναι κομμάτι της φύσης μας της υλικής, και πρέπει να τα αποδεχόμαστε, να τα αναγνωρίζουμε και να τα εκφράζουμε με τρόπους που δεν θα βλάπτουν εμάς ούτε άλλους. Το να τα αρνούμαστε και να τα καταπιέζουμε δεν ωφελεί σε τίποτα γιατί αυτά θα βρουν τρόπο να εκφραστούν μέσα από το σώμα μας. Και τότε η αντιμετώπισή τους θα είναι δυσκολότερη.

Η συχνή παρατήρηση του εαυτού και η διαπίστωση και αποδοχή των αρνητικών συναισθημάτων μας είναι τα πρώτα βασικά βήματα για την βελτίωση της υγείας και της ζωής μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.