Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Αντιηλιακά και καρκίνος


Γεια σας φίλες και φίλοι

Τα αποτελέσματα μίας ενδιαφέρουσας έρευνας διάβασα αυτές τι μέρες. Η έρευνα αφορά τη χρήση αντιηλιακών προϊόντων και τη συχνότητα εμφάνισης μελανώματος και γενικά καρκίνου του δέρματος.

Το παράξενο που διαπίστωσαν οι ερευνητές είναι πως ενώ έχουν αυξηθεί οι πωλήσεις των αντιηλιακών προϊόντων έχει αυξηθεί επίσης και η εμφάνιση μελανώματος και άλλων μορφών καρκίνου του δέρματος…

Στη προσπάθειά τους να εξηγήσουν

το φαινόμενο λένε πως πιθανόν φταίει το γεγονός ότι ο κόσμος βάζει το αντιηλιακό και νομίζοντας πως είναι προστατευμένος κάθεται πολύ περισσότερο κάτω από τον ήλιο, όπως επίσης ότι δεν φροντίζει να βάζει ξανά και ξανά αντιηλιακό κάθε φορά που βρέχεται κ.λπ.

Μου έκανε εντύπωση πως στους προβληματισμούς τους δεν υπήρξε και ένας που να αφορά τη χρήση των ίδιων των αντιηλιακών. Χημικές ουσίες είναι. Καθόλου απίθανο δεν είναι να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά συγχρόνως να βλάπτουν τα κύτταρα της ευαίσθητης επιδερμίδας μας…

Προσωπικά πιστεύω πως η καλύτερη προστασία από τον ήλιο για όσους υποχρεώνονται να εργάζονται στην ύπαιθρο είναι ένα λευκό ρούχο και ένα καπέλο, ενώ για το καλοκαιρινό κολύμπι οι καλύτερες ώρες είναι από νωρίς το πρωί μέχρι το αργότερο τις 11.00 π.μ. και το απόγευμα μετά τις 4.00 μ.μ. Οι ακτίνες του ήλιου δεν είναι κάθετες αυτές τις ώρες, μαυρίζουμε δίχως να καούμε, και δεν χρειάζεται αντιηλιακό παρά μόνον για εκείνους που έχουν κάποιο πρόβλημα με το δέρμα τους.

Το να ψήνεται κάποιος κάτω από τον καλοκαιρινό μεσημεριάτικο ήλιο (πράγμα που οι περισσότεροι κάνουν, δυστυχώς) είναι καταστροφικό για το δέρμα και κανένα αντιηλιακό δεν μπορεί να βοηθήσει. Ας το έχουμε υπ΄ όψιν μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.