Κυριακή 5 Νοεμβρίου 2023

Ο ρόλος της παρατήρησης

Γεια σας φίλες και φίλοι


Το πρώτο βήμα για καλή υγεία και ζωή είναι  η παρατήρηση. Πρέπει να γίνουμε συνειδητοί παρατηρητές των πράξεων, αντιδράσεων και συναισθημάτων μας. Πρέπει ουδέτερα και αποστασιοποιημένα να μάθουμε να παρατηρούμε το υλικό μας σώμα. Πώς κινείται, πώς εκφράζεται, πώς νιώθει…

Μπορούμε, και λίγο πολύ το ξέρουμε οι περισσότεροι αυτό, αλλά κάνουμε πως δεν το καταλαβαίνουμε, ιδιαίτερα όταν δεν μας αρέσει αυτό που αισθανόμαστε.

Η παρατήρηση όμως, η αποστασιοποιημένη

δίχως κριτική παρατήρηση του εαυτού, αλλά και των άλλων, όπως και των πραγμάτων που μας περιτριγυρίζουν, οδηγεί τον νου σε χαλάρωση, σταματάει τις άσκοπες σκέψεις και αυξάνει τη διαίσθηση και τις ικανότητές μας, γιατί αφήνει ελεύθερη την επικοινωνία μας με την πνευματική μας φύση.

Όσον αφορά τον εαυτό, η συνεχής παρατήρηση τόσο των αντιδράσεων του υλικού σώματος όσο και των συναισθημάτων μας, είναι ικανή σιγά-σιγά να μας απαλλάξει από παλιές πεποιθήσεις που επηρεάζουν  την καλή υγεία και ζωή, δημιουργώντας εμπόδια, τριβές και δυσκολίες.

Σας έχω μιλήσει αναλυτικά για το μέρος αυτό του εγκεφάλου μας που ονομάζεται RAS σε παλαιότερα άρθρα μου. Αν τα διαβάσετε με προσοχή θα καταλάβετε το πώς η παρατήρηση μπορεί να βοηθήσει την υγεία και τη ζωή μας. Παρατηρώντας τα πράγματα γύρω μας όπως και όσα συμβαίνουν στο ίδιο μας το σώμα, δίνουμε στο RAS μας το μήνυμα ότι τα θεωρούμε σημαντικά και αυτό κάνει το RAS  να  επιτρέπει την είσοδο αυτών των ερεθισμάτων στον εγκέφαλό μας, πράγμα που μέχρι τότε είχε αποκλείσει, θεωρώντας τα ερεθίσματα αυτά γνωστά... Έτσι απολαμβάνουμε σιγά-σιγά όλο και περισσότερο τη ζωή και κατανοούμε όλο και περισσότερο τον εαυτό μας. 

Όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμα εργασίας σας, ή η ζωή σας γενικότερα, το να προσπαθείτε να παρατηρείτε αποστασιοποιημένα τον εαυτό σας, τους άλλους και τα πράγματα γύρω σας, δεν χρειάζεται χρόνο. Χρειάζεται μόνον απόφαση να προσπαθήσετε να το εφαρμόσετε. Εύχομαι ολόψυχα να το αποφασίσετε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.