Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2023

Η νέα ιατρική (Lifestyle Medicine = Ιατρική του τρόπου ζωής).

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Χρόνια τώρα αρκετά ασχολούμαι με το στρες και τη σωστή του διαχείριση, όπως, οι περισσότεροι που με παρακολουθείτε, γνωρίζετε. 
Πριν λίγο καιρό σας είχα μιλήσει για την θεωρεία polyvagal του Αμερικανού Stephen Porges. Σας θυμίζω πως ο πιο πάνω επιστήμονας διαπίστωσε πως στο ανθρώπινο είδος το νεύρο που μεταφέρει σήματα χαλάρωσης από τον εγκέφαλο σε ολόκληρο το σώμα (πνευμονογαστρικό) έχει ενώσει με νευρικές ίνες, καλά μονωμένες με μυελίνη, τη καρδιά με τα μάτια, τα χείλη, τα αυτιά και τη φωνή μας. Η καλή μόνωση αυτών των νευρικών ινών τις κάνει να λειτουργούν πολύ γρήγορα και καλά. Αυτή η διασύνδεση της καρδιάς με το πρόσωπο και το λαιμό κάνει τους ανθρώπους να χαλαρώνουν με την επικοινωνία τους. Ο γλυκός τόνος μιας φωνής, ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα συμπονετικό, μπορούν να χαλαρώσουν τον απέναντί μας, όπως όλοι καλά γνωρίζουμε. Γι αυτό και στη σωστή διαχείριση του στρες περιλαμβάνεται η σύσταση για συχνή επαφή με φίλους και τη φύση. Η επαφή με αγαπημένους ανθρώπους είναι από καιρό γνωστό πως βοηθάει πολύ τη διαχείριση του στρες στη ζωή.

Κι όμως πρόσφατα ζήσαμε απαράδεκτες καταστάσεις που μας ανάγκασαν σε απομόνωση με τον φόβο της μετάδοσης κάποιας νόσου… Δεν μπορεί οι «εγκέφαλοι» που αποφάσισαν όλη αυτή την παγκόσμια απαράδεκτα φοβική κατάσταση να μην ήξεραν πόσο κακό έκαναν στον κόσμο, με το πρόσχημα  την προστασία της υγείας. Αυξήθηκαν από τότε πολλά νοσήματα σε όλες τις ηλικίες… Αυξήθηκε και η βία στους νέους και τα παιδιά… Όλα αυτά, αποτελέσματα του υπερβολικού στρες της κοινωνίας. Και στρουθοκαμηλισμός καλά κρατεί. Κάνουν έρευνες(!!!) τώρα για να δουν τι είναι αυτό που έχει δημιουργήσει τα  πιο πάνω προβλήματα…  

Σελίδες ιατρικές, όμως, επιτέλους άρχισαν να μιλούν για τα οφέλη της κοινωνικής ζωής στη υγεία. Μέχρι να αποφασίσουν οι ιατρικές σχολές να βάλουν το μάθημα του στρες και της διαχείρισής του στο πρώτο έτος φοίτησης, (όπως θα έπρεπε), καλό είναι να αρχίσουν να ενημερώνονται οι γιατροί από σχετικά άρθρα σε επίσημες ιατρικές ιστοσελίδες. Θα ωφεληθεί πολύ ο κόσμος από αυτό.

Η σωστή διαχείριση του στρες τώρα έχει αλλάξει όνομα, και έχει ονομαστεί Lifestyle Medicine» (Ιατρική του τρόπου ζωής). Ο λόγος είναι, όπως πάντα οικονομικός… Κάποιοι προσπαθούν να γίνουν γνωστοί διδάσκοντας κάτι «καινούργιο»… Μόνον που δεν είναι καθόλου καινούργιο όπως ξέρετε, όσοι με παρακολουθείτε αρκετό καιρό. Πάνω από 15 χρόνια τώρα μιλάω και γράφω για τη σωστή διαχείριση του στρες και τον ρόλο της στην υγεία. Πάνω από 15 χρόνια τώρα φωνάζω πως μόνον με αλλαγή τρόπου ζωής και σκέψης μπορεί να βοηθήσει την υγεία του κάποιος, μειώνοντας τις επιδράσεις του στρες στη ζωή του. Πριν 13 χρόνια κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΑΡΧΕΤΥΠΟ το πρώτο δικό μου βιβλίο για το στρες με τον τίτλο «Πώς να νικήσετε το στρες». Βιβλίο του οποίου η δεύτερη έκδοση ενημερωμένη και συμπληρωμένη με πολλές νέες πληροφορίες και πρακτικές θα κυκλοφορήσει σύντομα (τον καινούργιο χρόνο) από άλλον εκδοτικό οίκο. Τα πράγματα είναι χιλιοειπωμένα λοιπόν.

Οι ασχολούμενοι όμως με την «lifestyle» ιατρική κατάφεραν και έβαλαν το μάθημα αυτό να διδάσκεται σε πάνω από 300 τόπους ιατρικής ειδίκευσης στην  Αμερική. Πολλοί γιατροί στην Αμερική δηλαδή μαθαίνουν επιτέλους καθώς κάνουν την ειδικότητά τους τον σημαντικό ρόλο της διαχείρισης του στρες στην υγεία, μέσω αλλαγής του τρόπου ζωής και σκέψης. Και είναι πολύ παρήγορο το ότι, όπως αναφέρθηκε σε πρόσφατο ιατρικό συνέδριο, αυτό το είδος ιατρικής αναπτύσσεται ταχύτατα, πράγμα πολύ παρήγορο για την παγκόσμια υγεία.

Σε αυτό το συνέδριο που ανέφερα πιο πάνω παρουσιάστηκαν μελέτες με πολύ εντυπωσιακά αποτελέσματα. Όπως μία στην οποία αναφέρεται πως βελτιώθηκαν στενωμένες αρτηρίες καρδιοπαθών ασθενών δίχως φάρμακα μετά από ένα χρόνο αλλαγής τρόπου ζωής, σύμφωνα με το τρόπο διαχείρισης του στρες που πολλές φορές έχουμε πει (σωστή διατροφή, άσκηση, χαλάρωση, επαφή με φίλους  κ.λπ)…

 Επισημάνθηκε επίσης στο συνέδριο αυτό ο ρόλος της κοινωνικοποίησης και τα οφέλη που προκύπτουν  στην υγεία όταν οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και αγαπημένοι μέσα σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα.

Πολύ χάρηκα με το άρθρο αυτό! Επιτέλους η ιατρική μπαίνει στον σωστό της δρόμο! Κάτι που από πολύ καιρό ευχόμουν και περίμενα…

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.