Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Ζάχαρη - λίπη : 1 - 0

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Μία νέα έρευνα σε ποντίκια, οδηγεί σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα σχετικά με το θέμα της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου (παχυσαρκία, διαβήτης, υπέρταση, υπερχοληστεριναιμία, υπερπηκτικότητα) που ταλαιπωρεί όλο και περισσότερους ανάμεσά μας.

Η έρευνα οδηγεί στο συμπέρασμα πως η διατροφή επηρεάζει το μικροβίωμα (ωφέλιμα και βλαβερά μικρόβια) του εντέρου και μέσω αυτής της επίδρασης μειώνονται τα Τh17 (Τ-helper 17) λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, των οποίων

η δράση είναι αυτή που κανονίζει αν θα οδηγηθούν τα ζώα σε μεταβολικό σύνδρομο όταν καταναλώνουν δίαιτα πλούσια σε λίπη.

Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε στο έντερό μας τα ίδια μικρόβια με τα ποντίκια, γι αυτό δεν γνωρίζουμε αν το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας θα είναι το ίδιο και στον άνθρωπο. Ωστόσο είναι ενδιαφέρον αυτό που παρατηρήθηκε στα ποντίκια. Το συστατικό της διατροφής που βρέθηκε να επηρεάζει αρνητικά τα ωφέλιμα μικρόβια των ποντικών ήταν η ζάχαρη. Η μείωση της ζάχαρης στη διατροφή τους, δηλαδή, οδήγησε σε αύξηση των ωφελίμων μικροβίων στο έντερό τους, πράγμα που με τη σειρά του έκανε να αυξηθούν τα Th17 λεμφοκύτταρα των ζώων και αυτό τα προστάτεψε από την εμφάνιση του μεταβολικού συνδρόμου, παρά την πλούσια σε λίπη διατροφή που τους χορηγούσαν…

Το όφελος αυτό δεν είχαν όμως τα ζώα που από την αρχή της έρευνας δεν είχαν ωφέλιμα μικρόβια στο έντερό τους ή είχαν πάρα πολύ λίγα.

Παρ΄ ότι θα χρειαστεί να γίνει η ίδια έρευνα και σε ανθρώπους για να έχουμε σωστά συμπεράσματα, καλό θα είναι φίλες και φίλοι μου, να μειώσουμε την κατανάλωση της ζάχαρης όσο μπορούμε περισσότερο στη διατροφή μας. Στα ζώα φάνηκε πως αυτή παίζει σημαντικότερο ρόλο από τα λίπη στην εμφάνιση της παχυσαρκίας και του μεταβολικού συνδρόμου και συνήθως τα αποτελέσματα των ερευνών που γίνονται σε ποντίκια επιβεβαιώνονται στη συνέχεια και στις έρευνες που γίνονται σε ανθρώπους.

Μόλις έχω νεότερα γι αυτό το θέμα θα σας ενημερώσω και πάλι.

Και μη ξεχνάτε πως ζάχαρη κρύβεται και μέσα στα περισσότερα από τα αρτοποιήματα, ειδικά σε αυτά που συνοδεύουν λιπαρές τροφές (μπέργκερ, χοτ ντογκ κ.λπ)

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.