Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022

Διαχείριση στρες και μυϊκή ενδυνάμωση

Φίλες και φίλοι μου


Πολλές φορές σας έχω μιλήσει για τον σημαντικότατο ρόλο της άσκησης στη διαχείριση του στρες, τόσο στα βιβλία μου, όσο και σε άρθρα πολλά σε αυτόν εδώ τον ιστότοπο.

Η ελάχιστη άσκηση που είναι απαραίτητη για την υγεία μας είναι μισή ώρα περπάτημα την ημέρα τις 5 τουλάχιστον ημέρες την εβδομάδα, ενώ άλλοι προτείνουν τα 10.000 βήματα την ημέρα.

Ωστόσο ο τρόπος ζωής του καθενός πολλές φορές κάνει αδύνατη την πραγματοποίηση των δύο πιο πάνω συμβουλών. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να ασκηθεί κάποιος ώστε να μεταβολίσει τις ορμόνες του στρες και να αυξήσει τα επίπεδα της ντοπαμίνης  του, που θα του προσφέρουν ευεξία.

Όπως σας έχω πει κι άλλες φορές, ένας πολύ καλός τρόπος άσκησης που μπορεί να γίνει στο σπίτι από τον καθένα, είναι η άσκηση με βάρη. Δεν εννοώ την άρση βαρών που γίνεται στα γυμναστήρια,

αλλά τη χρήση μικρών βαρών (1, 2 ή 3 κιλά) με τα οποία μπορεί να ασκηθεί ο καθένας καθισμένος στο κρεβάτι του ή στην καρέκλα, βοηθώντας  τους μυς του να λειτουργήσουν. Δέκα με δεκαπέντε λεπτά τέτοιας άσκησης προσφέρουν μεγάλο όφελος στην υγεία και μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και άτομα που βρίσκονται καθηλωμένα σε αναπηρική καρέκλα. Αυτού του είδους η άσκηση που οδηγεί σε μυϊκή ενδυνάμωση είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τους ηλικιωμένους, προστατεύοντάς τους από πεσίματα και δυναμώνοντας τα κόκκαλά τους, ώστε να είναι αυτά πιο ανθεκτικά στα κατάγματα.

Σε πρόσφατη έρευνα διαπιστώθηκε ότι η άσκηση με την χρήση βαρών δυναμώνει την σύνδεση των νεύρων με τους μυς και αυτή η ενδυνάμωση μπορεί να γίνει και στη μεγάλη ηλικία, πράγμα πολύ σημαντικό.

Χάνουμε όλοι μυϊκή μάζα όσο μεγαλώνουμε. Αυτό αρχίζει ήδη πριν από τα 40 μας χρόνια και αυτό μερικώς οφείλεται στην ελάττωση των μυϊκών ινών εξ αιτίας της καταστροφής των κινητικών νευρώνων (κύτταρα του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού που κάνουν τους μυς μας να κινούνται).

Αυτή η καταστροφή δεν μπορεί να σταματήσει βέβαια, αλλά όπως διαπιστώθηκε στην πιο πάνω έρευνα, μπορεί να καθυστερήσει σημαντικά. Τα ερευνητικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η άσκηση με βάρη τρεις φορές την εβδομάδα κάνει τις συνδέσεις νεύρων-μυών δυνατότερες και προστατεύει τα κινητικά νευρικά κύτταρα του νωτιαίου μυελού, οδηγώντας σε ένα περισσότερο λειτουργικό σώμα. Είναι η πρώτη φορά που αποδείχθηκε κάτι τέτοιο ερευνητικά και οι ερευνητές επισημαίνουν πως όσο νωρίτερα ξεκινήσει κάποιος την άσκηση με βάρη (ποδιών και χεριών) τόσο το καλύτερο, αλλά ακόμη και στην μεγάλη ηλικία αν αρχίσει να ασκείται και πάλι θα έχει όφελος σημαντικό.

Πάρτε βαράκια λοιπόν για τα χέρια και τα πόδια φίλες και φίλοι μου και αρχίστε να γυμνάζεστε στην ησυχία του σπιτιού σας. Ξεκινήστε με βάρη του ενός κιλού αν δεν έχετε μέχρι τώρα ασκηθεί ποτέ και σιγά-σιγά όσο νιώθετε πιο δυνατούς τους μυς σας αυξήστε σταδιακά το βάρος. Θα κάνετε πολύ ευτυχισμένους τους μυς σας…

Ασκήσεις υπάρχουν στο διαδίκτυο πολλές. Είναι καλό να κάνετε ένα σετ 12 επαναλήψεων μιας άσκησης και μετά από λίγη ανάπαυση να το επαναλάβετε 2 - 3 φορές, πριν αλλάξετε άσκηση.

Η μυϊκή ενδυνάμωση με βάρη, δεν αντικαθιστά βέβαια το περπάτημα, μπορεί όμως να το συμπληρώσει ικανοποιητικά.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.