Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Φύση και στρες

Γεια σας φίλες και φίλοι


Η φύση θεραπεύει. Το έχουμε πει πολλές φορές. Ένας περίπατος στη φύση αποτελεί πολύ καλό αντίδοτο στο στρες που οι περισσότεροι το βιώνουμε πολύ έντονο λόγω του τρόπου ζωής και εργασίας  μας.

Σας θυμίζω για πολλοστή φορά, πως η αντίδραση του στρες είναι η φυσιολογική απόκριση του οργανισμού σε κάθε απειλητικό ερέθισμα. Είναι η αντίδραση του ενστίκτου της αυτοσυντήρησης. Το αν θα μας οδηγήσει αυτή σε δημιουργία και επιτυχίες ή σε ασθένειες εξαρτάται από τη διάρκειά της σε σχέση με την δική μας αντοχή. Την αντοχή μας, όμως, μην ξεχνάτε πως

μπορούμε να την αυξήσουμε με τους τρόπους της σωστής διαχείρισης του στρες, για τους οποίους σας μιλώ συνέχεια μέσα από αυτή την ιστοσελίδα.

Ένας λοιπόν από αυτούς τους τρόπους είναι η συχνή επαφή μας με τη φύση. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει πως ακόμη και η παρακολούθηση εικονικών περιπάτων στη φύση σε οθόνες μέσα σε νοσοκομεία είχε οδηγήσει σε ταχύτερη ανάρρωση τους ασθενείς.

Η μελέτη δε της λειτουργίας του εγκεφάλου έχει αποδείξει πως η αμυγδαλή, ένας αδένας στον εγκέφαλο απ’ όπου τα ερεθίσματα που φτάνουν σε αυτόν οδηγούνται στο κέντρο του στρες, είναι πολύ λιγότερο διεγερμένη κατά το στρες σε άτομα που ζουν κοντά στη φύση σε σύγκριση με άτομα που ζουν στις πόλεις.

Νευροεπιστήμονες λοιπόν που θέλησαν να μελετήσουν το θέμα περισσότερο, έκαναν πρόσφατα το εξής πείραμα. Πήραν 63 υγιείς ενήλικες εθελοντές και τους έβαλαν να απαντήσουν γραπτά σε ερωτήματα, κάποια από τα οποία ήταν έτσι φτιαγμένα που να δημιουργούν κοινωνικό στρες ενώ ταυτόχρονα μελετούσαν με fMRI τη λειτουργία του εγκεφάλου τους. Στη συνέχεια τους μοίρασαν τυχαία σε δύο ομάδες και στην  μία από αυτές συνέστησαν να κάνει έναν περίπατο μιας ώρας σε έναν πολύβουο εμπορικό δρόμο του Βερολίνου, ενώ στην άλλη, έναν περίπατο μιας ώρας σε κοντινό δάσος. Και στις δύο ομάδες απαγορεύτηκε να έχουν κινητά τηλέφωνα στον περίπατό τους. Μετά τη λήξη του περιπάτου, οι συμμετέχοντες εθελοντές απάντησαν και πάλι σε ένα παρόμοιο με την αρχή ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που δημιουργούσαν στρες, καθώς οι ερευνητές μελετούσαν και πάλι την λειτουργία του εγκεφάλου τους.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Ο έλεγχος της λειτουργίας του εγκεφάλου έδειξε πως μετά από μία ώρα περίπατο στο δάσος, η διέγερση της αμυγδαλής κατά την ώρα των απαντήσεων στις ερωτήσεις είχε μειωθεί, ενώ οι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερη ευχαρίστηση από τον περίπατό τους καθώς και βελτίωση της προσοχής τους. Οι εθελοντές που περπάτησαν στον πολύβουο εμπορικό δρόμο δεν είχαν μείωση της διέγερσης της αμυγδαλής  κατά την διαδικασία των απαντήσεων στις ερωτήσεις, αλλά ούτε και αύξησή της. Το περπάτημα δηλαδή  ως άσκηση βοήθησε να μην αυξηθεί η διέγερση της αμυγδαλής στο στρες των απαντήσεων, παρ’ ότι αυτό έγινε σε πολύβουο εμπορικό δρόμο.

Ο περίπατος στη φύση όμως, μείωσε την διέγερση της αμυγδαλής στο στρες των απαντήσεων, πράγμα που σημαίνει ότι αύξησε την αντοχή στο στρες.

Βγείτε λοιπόν φίλες και φίλοι όσο πιο συχνά μπορείτε να περπατήσετε στη φύση. Κάθε περίπατός σας στην αγκαλιά της φύσης είναι ένα βήμα αύξησης της αντοχής σας στα στρες της ζωής.

Με αγάπη

1 σχόλιο:

Σταθης είπε...

Μικρες απλες καθημερινες πρακτικες ,οπου μπορουν να αλλαξουν ευκολα το
επιπεδο της υγειας μας προς το καλυτερο.
Αλλα φευ ! προτιμηται ο καναπες και τα χαπια!

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.