Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Συμβουλές διαχείρισης του στρες

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για άλλη μια φορά αποφάσισα να σας δώσω συνοπτικά μερικές από τις πιο σημαντικές συμβουλές για τη σωστή διαχείριση του στρες και την βελτίωση της υγείας και της ζωής σας. Δεν θα μπω σε αναλυτικές επεξηγήσεις, γιατί αυτές υπάρχουν στα βιβλία μου τα οποία σύντομα θα επανεκδοθούν. Όσοι τις ακολουθήσετε, θα δείτε να βελτιώνονται πολλά πράγματα τόσο στην υγεία όσο και στη ζωή σας και θα ήθελα πολύ να με ενημερώσετε σχετικά.

  1. Αποφύγετε όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα και τραφείτε με όσο το δυνατόν πιο φρέσκα προϊόντα, αποφεύγοντας  κρέας και πουλερικά και ιδιαίτερα τις επεξεργασμένες τους μορφές (ζαμπόν, σαλάμι, λουκάνικα κ.λπ). Από τα γαλακτοκομικά προϊόντα προτιμήστε τα κατσικίσια.
  2. Γειωθείτε συχνά. Ελάτε δηλαδή σε επαφή με την γη ή το νερό με γυμνά πόδια, χέρια, ή κορμί.
  3. Ασκηθείτε. Φροντίστε να περπατάτε τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, μη χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο για κάθε σας κίνηση. Πάρτε βαράκια για τα χέρια και τοποθετώντας τα κοντά στο κρεβάτι σας συνηθίστε να ασκείτε τα χέρια σας με αυτά κάθε πρωί όταν ξυπνάτε, πριν αρχίσετε τις καθημερινές σας δουλειές. Ξεκινήστε με μικρό βάρος – 1 kgr  αν ασκείστε για πρώτη φορά και σιγά-σιγά αυξήστε το. Ασκήσεις υπάρχουν πολλές στο διαδίκτυο.
  4. Χαμογελάτε όσο πιο συχνά μπορείτε, ακόμη και  ψεύτικα.
  5. Χασμουρηθείτε τακτικά. Μερικά δυνατά ψεύτικα χασμουρητά θα σας οδηγήσουν στη συνέχεια σε πραγματικό χασμουρητό σταματώντας την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλό σας.
  6. Κάντε συχνά μερικές ήρεμες αργές αναπνοές, κρατώντας λίγο την ανάσα σας μεταξύ εισπνοής - εκπνοής και αργοπορώντας όσο μπορείτε την εκπνοή σας δίχως να πιέζεστε.
  7. Αφιερώστε 15-20 λεπτά από την ημέρα σας στον εαυτό σας. Καθισμένοι σε μία ήσυχη μεριά του σπιτιού σας ή έξω, κλείστε τα μάτια σας και μείνετε να παρατηρείτε τις σκέψεις που έρχονται στον νου σας και τον τρόπο με τον οποίο ανασαίνετε. Παρατηρείτε πότε το ένα και πότε το άλλο, δίχως εκνευρισμό. Παρατηρείστε και το πώς αισθάνεστε τα μέλη σας και αν τα νιώθετε σφιγμένα, προσπαθήστε να τα χαλαρώσετε. Βάλτε ένα ξυπνητήρι να χτυπήσει στην ώρα  που θέλετε να σταματήσετε, για να αποφύγετε την έγνοια σας για τον χρόνο.
  8. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, με κλειστά μάτια, κάντε μερικές χαλαρωτικές αναπνοές και στη συνέχεια φέρτε στο μυαλό σας τις πράξεις και τις αντιδράσεις σας στην ημέρα που πέρασε και παρατηρείστε τες αντικειμενικά. Σκεφθείτε ποιες από αυτές δεν σας άρεσαν και θα προτιμούσατε να τις είχατε αποφύγει και προγραμματίστε να αλλάξετε αυτή την συμπεριφορά σας την επόμενη ημέρα. 

Περιμένω νέα σας...

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.