Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Το "καφέ λίπος" και η λειτουργία του

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Πιστεύω πως αρκετά ασχολήθηκα μέχρι τώρα με τον ιό της εποχής. Πραγματικά δεν του αξίζει περισσότερη προσοχή, πιστέψτε με… Παίζονται γύρω μας πολλά παγκόσμια παιχνίδια, για τα οποία, προσωπικά, δεν θέλω να χαραμίσω άλλο την ενέργειά μου προσπαθώντας να τα καταλάβω. Υπάρχουν δημοσιογράφοι γι αυτή τη δουλειά. Η δική μου δουλειά είναι, να σας συμβουλεύω για την υγεία σας, εξηγώντας σας πώς θα το καταφέρετε αυτό με την εναρμόνιση της συνολικής σας ενέργειας, γιατί από αυτήν και μόνον εξαρτάται η υγεία και όχι από τις φαρμακευτικές ουσίες, που πουλώντας τες  κάποιοι θησαυρίζουν.

Καταλαβαίνω πως ίσως έχετε αντιρρήσεις, αλλά

καθένας μας είναι ελεύθερος  να πιστεύει ότι θέλει.

Σήμερα αποφάσισα να σας μιλήσω για το «καφέ λίπος». Ένα θέμα για το οποίο σας είχα μιλήσει και πάλι μερικά χρόνια παλαιότερα και το οποίο ήρθε και πάλι στην επιφάνεια με κάποιες νεότερες έρευνες. Αυτό το «καφέ λίπος» είναι λιποκύτταρα, πιο σκούρα από τα συνηθισμένα (λόγω της περιεκτικότητάς τους σε σίδηρο), τα οποία έχουν την ικανότητα να καταναλώνουν θερμίδες δημιουργώντας ζέστη στο σώμα μας σε κρύες συνθήκες.

Η μέτρηση της ποσότητας αυτών των λιποκυττάρων (τα οποία βρίσκονται κυρίως στον λαιμό και τους ώμους) δεν είναι εύκολη, γιατί γίνεται μόνον με μία εξέταση που λέγεται Pet scan. Η εξέταση αυτή είναι ακριβή και χρησιμοποιεί ραδιενεργό ακτινοβολία, γι αυτό και δεν ενδείκνυται για πειραματικές μελέτες.

Επιστήμονες όμως, κατάφεραν να βγάλουν αρκετά σημαντικά συμπεράσματα γι αυτά τα λιποκύτταρα, μελετώντας τα Pet scans (130.000)  ασθενών (52.000) που είχαν υποβληθεί σε αυτά για λόγους διαγνωστικούς. Τα συμπεράσματα αυτά ήταν τα πιο κάτω:

  • 1       Τα άτομα στα οποία διαπιστώθηκε από την εξέταση η ύπαρξη καφέ λίπους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σακχαρώδη διαβήτη, υπερχοληστεριναιμία, υπέρταση, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο.
  • 2       Και οι παχύσαρκοι στους οποίους διαπιστώθηκε η ύπαρξη καφέ λίπους, είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τα συνήθη προβλήματα υγείας που συνοδεύουν την παχυσαρκία

Δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό το πώς ακριβώς λειτουργούν αυτά τα καφέ λιποκύτταρα και συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία του οργανισμού, εκτός από το ότι καίνε γλυκόζη για να κάψουν θερμίδες, πράγμα που οδηγεί σε ελάττωση της πιθανότητας ανάπτυξης διαβήτη. Οι έρευνες προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν.

Αυτό που έχει σημασία όμως, είναι το πώς μπορούμε να αυξήσουμε αυτά τα καφέ λιποκύτταρα στον οργανισμό μας, αφού είναι τόσο προστατευτικά για την υγεία μας.

Οι φυσικοί τρόποι που μπορούν να βοηθήσουν σε αυτό είναι:

  1.       Η συχνή έκθεσή μας στο κρύο (έκθεση στους 19 περίπου βαθμούς φαίνεται να βοηθάει) με κρύα ντους, χαμήλωμα του θερμοστάτη του καλοριφέρ μας, έξοδος στην ύπαιθρο σε κρύο καιρό.
  2.        Η άσκηση

Θα ξαναμιλήσουμε για το θέμα αυτό όταν υπάρξουν νεότερες πληροφορίες.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.