Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2021

Vaping: πόσο ασφαλές είναι;

Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Οι μέχρι τώρα ενδείξεις από τις έρευνες πως το κάπνισμα οδηγεί εκτός από χρόνια βρογχίτιδα και σε καρκίνο των πνευμόνων, έχει οδηγήσει πολλούς να αφήσουν το κάπνισμα τσιγάρων και να καταφύγουν στην εισπνοή νικοτίνης μέσω συσκευών, το γνωστό vaping, θεωρώντας το πιο υγιεινό.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν όμως, πως το θέμα της εισπνοής του καπνού δεν τελειώνει εδώ. Διαπιστώθηκε πως ακόμη και η εισπνοή της νικοτίνης μέσω αυτών των συσκευών δημιουργεί προβλήματα. Παρατηρήθηκε πως δημιουργεί

«νοητική ομίχλη», πράγμα που δεν είναι καθόλου ευχάριστο.

Οι ερευνητές δηλώνουν πως το vaping δεν είναι ασφαλής αντικατάσταση του καπνίσματος, αν και όπως σημειώνεται στην ανακοίνωσή τους, πρέπει να ξεκαθαριστεί αν το πρόβλημα το νοητικό που διαπίστωσαν στα άτομα που έκαναν vaping  προϋπήρχε στα άτομα αυτά, ή ήταν το αποτέλεσμα χρήσης της συσκευής.

Ωστόσο, στην εποχή μας με τον Covid19 να βλάπτει σημαντικά τους πνεύμονες, οι επιστήμονες συστήνουν διακοπή τόσο του καπνίσματος όσο και του vaping, όπως σε άρθρο τους αναφέρουν οι New York Times. Σε άλλο άρθρο σχετικό με τον ιό της εποχής, επισημαίνεται πως οι νέοι άνθρωποι, ακόμη και ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο αν έχουν καπνίσει έχουν 5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν με τον ιό από τους συνομηλίκους τους, ενώ όσοι έφηβοι έχουν καπνίσει ή κάνει viping έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν…

Στα μικρά παιδιά (8-13 χρόνων) που ο εγκέφαλος βρίσκεται ακόμη σε ωρίμανση, αυτή η συνήθεια διαπιστώθηκε πως δημιουργεί δυσκολίες στην συγκέντρωση, στη μνήμη και την λήψη αποφάσεων όπως δηλώνουν οι ερευνητές. Γι αυτό και συστήνουν ενημέρωση των παιδιών ήδη από το δημοτικό.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.