Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2021

Απαλλαγή από βλαπτικές συνήθειες

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Είναι σε όλους γνωστό πως είναι αρκετά δύσκολη η απαλλαγή από κάποια συνήθεια, όσο άσχημη και αν είναι αυτή και παρ΄ ότι μπορεί να οδηγεί σε προβλήματα τόσο την υγεία όσο και τη ζωή μας.

Επάνω στο θέμα αυτό, κάποιοι έχουν στήσει επαγγελματική επιτυχία. Κάνουν σεμινάρια, διδάσκοντας πως μέσα σε 60 ημέρες μπορεί να αλλάξει κάποιος τις συνήθειες που δεν του αρέσουν. Και εξηγούν το πώς και το γιατί με πειθώ τόση, που σε κάνουν να μην αμφιβάλλεις καθόλου για όσα σου αναλύουν…

Κάποιοι άλλοι, σου προτείνουν άλλου είδους βοήθεια,

με διάφορες τεχνικές για να αλλάξεις τον τρόπο σκέψης σου ή τις πεποιθήσεις σου.                                         

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, ούτε αλλάζουν έτσι μαγικά. Το πρώτο και βασικότερο εργαλείο για να πετύχει κάποιος να αλλάξει κάποια συνήθειά του είναι το ισχυρό του «θέλω». Αν δεν το θέλει πραγματικά πολύ ο ίδιος, κανείς και καμία μέθοδος δεν μπορεί να τον κάνει να το πετύχει.

Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει πως για να φτιαχτεί μία καινούργια νευρική σύναψη στον εγκέφαλο χρειάζονται 21 ημέρες. Χρειάζεται επομένως θέληση, επιμονή και υπομονή. Αυτό που βοηθάει κυρίως την απαλλαγή από κάποια συνήθεια είναι η αντικατάστασή της από μία άλλη, λένε οι νευροεπιστήμονες. Όσο η νέα συνήθεια θα ισχυροποιείται στον εγκέφαλο, (θα δημιουργούνται δηλαδή καινούργιες συνάψεις) η παλιά και οι συνάψεις στον εγκέφαλο που οδηγούσαν σ΄ αυτήν, θα εξασθενούν.

Η ισχυροποίηση της νέας συνήθειας σύμφωνα με έρευνες μπορεί να χρειαστεί από 18 – 254 ημέρες (ανάλογα με τον χαρακτήρα του ατόμου), με μέσο όρο τις 66 ημέρες. Δεν πρέπει, δηλαδή, να απογοητεύεται κάποιος αν δεν περάσουν τουλάχιστον 2 μήνες προσπάθειας για να αλλάξει κάποια συνήθειά του.

Σκεφθείτε λοιπόν πολύ φίλες και φίλοι μου: θέλετε εσείς πραγματικά να αλλάξετε κάποια συνήθειά σας ή απλά ακολουθείτε συμβουλές κάποιων άλλων;

Όταν το «θέλω» σας γίνει πραγματικά ισχυρό, τότε αποφασίστε να αντικαταστήσετε την συνήθεια από την οποία θέλετε να απαλλαγείτε με κάποια άλλη, που θα είναι πολύ καλύτερη για την υγεία και τη ζωή σας και αρχίστε με επιμονή και υπομονή να ασχολείστε με το στήσιμο της καινούργιας σας συνήθειας. Όσο πιο πολύ ενθουσιασμό έχετε γι αυτό τόσο γρηγορότερα θα πετύχετε το στόχο σας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.