Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Αντιηλιακά: φίλοι ή εχθροί μας;

 Γεια σας φίλες και φίλοι


Για τα αντιηλιακά θα ήθελα σήμερα να σας μιλήσω. Μέχρι τώρα, ο φόβος που έχει μεταφερθεί από τους γιατρούς στον κόσμο για τον καρκίνο του δέρματος και για το μελάνωμα έχει κάνει πολλούς ανάμεσά μας να μην απολαμβάνουν πια τον ήλιο οι ίδιοι και τα παιδιά τους δίχως να προστατεύονται συνεχώς με αντιηλιακά προϊόντα.

Ωστόσο φοβάμαι, πως το πράγμα έχει φτάσει στο άλλο άκρο, με αποτέλεσμα ο περισσότερος κόσμος να εμφανίζει στις μέρες μας

χαμηλές τιμές βιταμίνης D, που είναι η βιταμίνη η οποία για να παραχθεί, χρειάζεται να έρθει το δέρμα μας σε επαφή με τον ήλιο.

Στην ηλιόλουστη χώρα μας η διαπίστωση πως ένας στους τρεις συμπολίτες μας παρουσιάζει έλλειψη αυτής της πολύτιμης βιταμίνης δείχνει πώς κάτι δεν κάνουμε σωστά… Και αυτή η έλλειψη εμφανίζεται σε όλες τις ηλικίες, πράγμα αδικαιολόγητο για τους νέους και τα παιδιά, που βρίσκονται αρκετές ώρες στο ύπαιθρο σε αντίθεση με του ηλικιωμένους.

Φοβάμαι πως η αιτία είναι η λανθασμένη επαφή μας με τον ήλιο και η μεγάλη χρήση αντιηλιακών προϊόντων.

Οι περισσότεροι πηγαίνουν στην θάλασσα το καλοκαίρι μεσημεριανές ώρες, όταν οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κατακόρυφα και βλάπτουν το δέρμα. Γι αυτό και χρησιμοποιούν πολλά αντιηλιακά οι ενήλικες όχι μόνον στον εαυτό τους αλλά και στα παιδιά τους. Πράγμα που δεν είναι καθόλου σωστό. Οι κατάλληλες ώρες για να απολαμβάνει κάποιος την θάλασσα και τον ήλιο είναι οι πρωiνές μέχρι τις 11.00 και οι απογευματινές μετά τις 4.00. Στις ώρες αυτές ο ήλιος δεν είναι βλαπτικός. Είναι πολύ πιο ευχάριστος, το δέρμα δεν καίγεται και δεν ταλαιπωρείται και δεν χρειάζονται τα αντιηλιακά.

Ο λόγος που αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα γι αυτό το θέμα, παρ΄ ότι βρισκόμαστε στην αρχή του χειμώνα είναι μία ιατρική έρευνα σχετική με τα αντιηλιακά που διάβασα πρόσφατα.  Σε αυτήν αναφέρεται πως το χημικό συστατικό που είναι γνωστό με το όνομα ΒΡ-3 (βενζοφενόνη -3) και περιέχεται στα αντιηλιακά είναι απορροφήσιμο από το δέρμα.

Σε έρευνα που ανακοινώθηκε στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association αναφέρεται πως μία μόνον μεγάλη σε ποσότητα χρήση αντιηλιακού αρκεί για να ξεπεραστεί στο αίμα το επιτρεπτό όριο ποσότητας για την ουσία αυτή από το FDA και να θεωρηθεί τοξική.  

Το ΒΡ-3 μέσω της επίδρασής του στο ενδοκρινικό, φαίνεται πως βοηθάει στην ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα αν η αυξημένη του ποσότητα στο αίμα συνοδεύεται και από μία πλούσια σε λιπαρά διατροφή τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες.

Τα πειράματα διεξάχθηκαν όπως πάντα σε ποντίκια, αλλά αυτό δεν κάνει τα αποτελέσματα λιγότερο σημαντικά για τον άνθρωπο.

Είναι καλό να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τα αντιηλιακά, ιδιαίτερα στα παιδιά μας, και να απολαμβάνουμε τον ήλιο τις ώρες που αυτός είναι ευεργετικός και όχι βλαπτικός για την υγεία μας. Ωστόσο καλό είναι όσοι επιμένουν να χρησιμοποιούν αντιηλιακά να φροντίζουν να βλέπουν στις ετικέτες αν το προϊόν περιέχει ή όχι την ουσία ΒΡ-3.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.