Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Τι γνωρίζετε για το "καφέ λίπος" ; (28)


Καφέ λίπος 
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Όταν μιλάμε για 'καφέ λίπος" στο σώμα μας, εννοούμε κάποια λιποκύτταρα (κύτταρα λίπους, δηλαδή) που είναι πιο σκούρα από τα συνηθισμένα, είναι μεταβολικά ενεργά και παράγουν θερμότητα.

Πιστεύαμε μέχρι πρότινος, πως τέτοια λιποκύτταρα είχαν μόνον τα τρωκτικά και τα ανθρώπινα βρέφη, για να προφυλάσσονται από το κρύο.
Πρόσφατα όμως ανακαλύφθηκε πως υπάρχουν αυτά και στους ενήλικες ανθρώπους, αυξάνονται όταν κάνει κρύο, διαφέρει όμως πολύ η ποσότητά τους από άνθρωπο σε άνθρωπο. Την μεγαλύτερη ποσότητα καφέ λιποκυττάρων έχει βρεθεί πως έχουν τα παιδιά, οι λεπτοί ενήλικες και οι νέες γυναίκες, ενώ σπάνια βρίσκονται αυτά σε παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, φαίνεται πως κάποια από αυτά τα καφέ λιποκύτταρα ευθύνονται για την καύση λίπους όταν κρυώνουμε, ενώ σε μία άλλη μελέτη διαπιστώθηκε πως η άσκηση οδηγεί σε παραγωγή  καφέ λιποκυττάρων από τα κανονικά λιποκύτταρα.
Με την άσκηση δηλαδή αυξάνεται η παραγωγή καφέ λιποκυττάρων από το λίπος μας, τα οποία στη συνέχεια βοηθούν να κάψουμε το λίπος μας αυτό.
Οι έρευνες επάνω σε αυτόν τον τομέα βρίσκονται ακόμη στην αρχή τους, και γίνονται προς το παρόν σε ποντίκια. Ωστόσο τα μηνύματα είναι ελπιδοφόρα. 

Φαίνεται πως το θέμα αυτό του καφέ λίπους θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της μάστιγας αυτής της εποχής μας.
Και ενώ μέχρι τώρα θεωρούσαμε τον λιπώδη ιστό σαν κάτι άχρηστο για το σώμα μας, όσο προχωρούν οι επιστημονικές έρευνες, τόσο περισσότερο σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζει αυτός στον οργανισμό. Έφτασαν μάλιστα οι επιστήμονες να θεωρούν τον λιπώδη ιστό ένα ακόμη όργανο του σώματός μας, που παράγει ορμόνες που ελέγχουν τον μεταβολισμό μας. Σας έχω μιλήσει αναλυτικά γι αυτό σε μία παλαιότερη σειρά τριών άρθρων το πρώτο από τα οποία μπορείτε να ξαναδείτε εδώ


Ήδη γίνονται έρευνες για να βρεθεί ένα χάπι που θα αυξάνει το καφέ λίπος στον οργανισμό  ή θα διεγείρει το υπάρχον καφέ λίπος να γίνει πιο ενεργό (να καίει δηλαδή περισσότερο λίπος). Οι φαρμακευτικές εταιρείες, τρίβουν και πάλι τα χέρια τους, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως τα χάπια δεν λύνουν συνήθως τα προβλήματα, αντίθετα δημιουργούν και άλλα… Και πως τίποτα δεν μπορεί να γίνει όταν κάποιος δεν τρέφεται και δεν ασκείται σωστά, όσα χάπια και αν πάρει για να αυξήσει τα καφέ του λιποκύτταρα. 
Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.