Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021

Άσκηση και παραγωγικότητα

 Γεια σας φίλες και φίλοι μου


Για την άσκηση σαν μέρος της σωστής διαχείρισης του στρες σας έχω μιλήσει πολλές φορές και σε ετούτη εδώ την ιστοσελίδα και σε βίντεο και στα βιβλία μου. Σας έχω εξηγήσει πως με την άσκηση οι ορμόνες και οι άλλες βλαβερές για τον οργανισμό ουσίες που δημιουργούνται κατά την αντίδραση του στρες (αντίδραση μάχης ή φυγής) μεταβολίζονται και δεν μένουν να καταστρέφουν τον οργανισμό μας.

Σήμερα επανέρχομαι στο θέμα λόγω μιας νέας έρευνας που διάβασα. Σε αυτή οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η άσκηση (μέτρια άσκηση όχι εξαντλητική) οδηγεί σε καλύτερη συγκέντρωση του νου. Και η συγκέντρωση αυτή του νου

είναι μεγαλύτερη, όταν η άσκηση γίνεται με ομαδικά παιχνίδια (ποδόσφαιρο, μπάσκετ  κ.λπ), ίσως γιατί με αυτά αναγκάζεται ο εγκέφαλος να λειτουργεί για να παίρνει αποφάσεις.

Με τον όρο «συγκέντρωση του νου» οι ερευνητές εννοούν «ικανότητα να συγκεντρώνεται κάποιος σε αυτό που κάνει αγνοώντας τους περισπασμούς».  Και προκειμένου να το πετύχει αυτό κάποιος πρέπει να μπορεί να κρατάει σταθερά την προσοχή του σε κάποιες πληροφορίες για αρκετό χρόνο και να μπορεί επίσης να σκέφτεται και να παίρνει αποφάσεις, σε ένα σύνθετο επίπεδο.

Το πώς ακριβώς η άσκηση οδηγεί στην συγκέντρωση αυτή του νου δεν διευκρινίστηκε. Πιθανολογούν οι ερευνητές πως ίσως αιτία είναι η αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο ή άλλοι ψυχολογικοί μηχανισμοί, αλλά αυτό δεν έχει τόση σημασία. Το σημαντικό είναι πως η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η μέτρια άσκηση βοηθάει την συγκέντρωση του νου μετά το τέλος της.

Έχει παρατηρηθεί πως παιδιά και νέοι άνθρωποι που είναι γυμνασμένοι, έχουν καλύτερη συγκέντρωση του νου από όσους δεν είναι γυμνασμένοι. Γι αυτό στα σχολεία και τα πανεπιστήμια ομαδικά παιχνίδια στα διαλείμματα, είναι μία πολύ καλή λύση, για την αύξηση της αποδοτικότητας των μαθητών ή φοιτητών στις σπουδές τους. Στην έρευνα όμως διαπιστώθηκε πως το όφελος της άσκησης αφορά όλες τις ηλικίες. Ένα 20λεπτο περπάτημα ή τρέξιμο αυξάνει τη συγκέντρωση του νου για περίπου μία ώρα μετά.

Γι αυτό και συστήνουν οι ερευνητές και στους ενήλικες σύντομα διαλείμματα κατά τη διάρκεια της δουλειάς, (ιδιαίτερα αν αυτή είναι καθιστική και χρειάζεται αυτοσυγκέντρωση), για κάποια φυσική δραστηριότητα, όποια προτιμάει ο καθένας. Λίγο γρήγορο περπάτημα, ελαφρύ τρέξιμο, ακόμη και μία βόλτα με το αγαπημένο μας σκυλάκι, είναι ικανά να αυξήσουν αμέσως μετά την συγκέντρωση του νου, αυξάνοντας έτσι την παραγωγικότητα στην εργασία μας.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.