Τρίτη 4 Ιουνίου 2019

Το ανοσοποιητικό στο έντερό μας


Γεια σας φίλες και φίλοι 

Μία νέα έρευνα που έγινε πρόσφατα σε ποντίκια έφερε στο φως ενδιαφέροντα νέα από την λειτουργία του ανοσοποιητικού στο έντερό μας. Επειδή ο πεπτικός σωλήνας φέρνει σε επαφή τον οργανισμό μας με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω της τροφής που μπαίνει σε αυτόν, μεγάλος αριθμός κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος κατασκηνώνει εκεί.

Γύρω από το έντερό μας υπάρχουν πολλοί λεμφαδένες. Οι λεμφαδένες, είναι τα «μπαράκια» του ανοσοποιητικού
συστήματος, όπως σας έχω αναλύσει παλαιότερα σε μία σειρά άρθρων σχετικών με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Τους ονομάζω «μπαράκια» γιατί αποτελούν αυτοί τα σημεία συγκέντρωσης και ανταλλαγής πληροφοριών των λευκών αιμοσφαιρίων (τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος). Εκεί τα διάφορα λευκά αιμοσφαίρια (υπάρχουν πολλοί τύποι με διαφορετικές λειτουργίες) συναντιούνται δηλαδή και ανταλλάσσουν τις πληροφορίες τους ώστε να καταρτισθεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης εχθρικών εισβολέων, αν έχουν εισέλθει τέτοιοι στον οργανισμό.

Δεν γνωρίζαμε όμως   μέχρι τώρα πως στα διάφορα τμήματα του εντέρου υπάρχει διαφορετική λειτουργία του ανοσοποιητικού. Οι ερευνητές διαπίστωσαν μελετώντας την σύσταση των λεμφαδένων διαφόρων τμημάτων του εντέρου, πως αυτοί είχαν διαφορετικά κύτταρα του ανοσοποιητικού μέσα τους, ανάλογα με το τμήμα του εντέρου που μελετήθηκε. Και όταν έβαλαν στα ποντίκια ένα μικρόβιο (σαλμονέλλα) παρατήρησαν πως τα διάφορα τμήματα του εντέρου τους είχαν διαφορετική αντίδραση.

Όπως σχολίασαν οι ερευνητές, η διαφορετική αυτή αντίδραση βοηθάει την γενικότερη σωστή λειτουργία του εντέρου. Αφού, δηλαδή, απορροφηθούν τα πιο απαραίτητα συστατικά από τα αρχικά τμήματα του εντέρου, μπορεί στα επόμενα τμήματα να γίνει πιο δυναμική αντιμετώπιση των εισβολέων, δίχως αυτό να ενοχλήσει την απορρόφηση των συστατικών της τροφής.

Θα βοηθήσει πολύ την ιατρική η ανακάλυψη αυτών των ερευνητών. Οι χειρουργοί, θα το έχουν υπ΄όψιν τους όταν πρόκειται να αφαιρέσουν τμήματα του εντέρου, οι κατασκευαστές εμβολίων που χορηγούνται από το στόμα θα βοηθηθούν στο να γίνουν τα εμβόλια αυτά περισσότερο αποτελεσματικά, θα βοηθηθούν επίσης οι κατασκευαστές ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων ώστε να μειωθούν οι παρενέργειές τους.

Υπάρχει πραγματική σοφία στη λειτουργία κάθε είδους ζωής στη φύση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.