Δευτέρα 10 Ιουνίου 2019

Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία (1ο)


Γεια σας
Ο ρόλος της αναπνοής στην υγεία
Είναι κάποια χρόνια τώρα, που έχοντας μελετήσει αναλυτικά τη λειτουργία της αναπνοής και την «χαλάρωση» σαν τρόπο αντιμετώπισης του στρες έχω πει σε βίντεο και γράψει και στα βιβλία μου πως η αργή αναπνοή με παράταση της εκπνοής οδηγεί σε σταμάτημα της αντίδρασης του στρες στο εγκέφαλο και βοηθάει πολύ την υγεία.
Στο πρώτο σχετικό με το στρες βιβλίο μου γραμμένο το 2010 (Πώς να νικήσετε το στρες εκδ. ΑΡΧΕΤΥΠΟ) που κυκλοφορεί ακόμη από τον εκδοτικό οίκο, είχα πει σχετικά, πως στο βιβλίο του γιατρού Νταβίντ Σεβάν Σρεμπέρ
«Anticancer, ένας νέος τρόπος ζωής» εκδ. Ψυχογιός 2008, ο πιο πάνω γιατρός αναφέρει ένα πείραμα που έγινε από ερευνητές στην Ιταλία υπό τον Δρ Μπερνάρντι. 
Σε αυτό οι ερευνητές ήθελαν να μελετήσουν την επίδραση του στρες στην μεταβλητότητα διάφορων βιολογικών ρυθμών. Για σύγκριση των αποτελεσμάτων τους με μία ομάδα ατόμων που έπρεπε να βρίσκονται σε ηρεμία, χωρίς στρες, χρησιμοποίησαν μία ομάδα Καθολικών που τους ζήτησαν να απαγγέλλουν τις προσευχές του ροζαρίου (ροζάριο είναι το κομποσχοίνι των καθολικών).
Παρατήρησαν, λοιπόν, οι ερευνητές στην ομάδα των προσευχομένων Καθολικών έναν συγχρονισμό στις διακυμάνσεις όλων των βιολογικών λειτουργιών που μετρούσαν (καρδιακός ρυθμός, αρτηριακή πίεση, ροή αίματος στον εγκέφαλο). Οι ρυθμοί όλοι εναρμονίστηκαν σιγά-σιγά ενισχύοντας ο ένας τον άλλον και δημιούργησαν ένα ομαλό και αρμονικό πρότυπο.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο αριθμός των αναπνοών ανά λεπτό είναι αυτός που προκαλεί την εναρμόνιση  αυτή στους προσευχόμενους Καθολικούς (το φαινόμενο γινόταν αισθητό όταν αυτές έφθαναν τις 6 το λεπτό) και το επιβεβαίωσαν μελετώντας και άλλους προσευχόμενους ανατολικών θρησκειών   που χρησιμοποιούσαν Βουδιστικά μάντρα (λέξεις με ή χωρίς ειδικό νόημα, που προκαλούν ηχητικές δονήσεις στον οργανισμό όταν προφέρονται). Πάντα η εναρμόνιση των βιολογικών ρυθμών γινόταν αισθητή όταν ο ρυθμός των αναπνοών των προσευχομένων έπεφτε στις έξι το λεπτό.

Και σε ένα άλλο πολύ σημαντικό ιατρικό βιβλίο, "Stress of life. From molecules to man", ο συγγραφέας του Π.Φράιντ αναφέρει αρκετά πειράματα που αποδεικνύουν πως όταν οι αναπνοές κατεβαίνουν στις έξι το λεπτό, η λειτουργία του εγκεφάλου οδηγείται   σε αρμονικό ρυθμό α-κυμάτων, κατάσταση κατά την οποία η αντίδραση του στρες δεν λειτουργεί.

Έχει αποδειχθεί εδώ και χρόνια δηλαδή πως αργοπορώντας κάποιος τις αναπνοές του και φθάνοντας τις έξι το λεπτό, σταματάει την αντίδραση του στρες στον εγκέφαλό του και εναρμονίζει όλους τους βιολογικούς ρυθμούς του βοηθώντας πολύ την υγεία του. 
Ωστόσο η ιατρική επιστημονική κοινότητα δεν έχει ακόμη βάλει αυτόν τον τόσο εύκολο τρόπο  υποβοήθησης της υγείας στην θεραπευτική της φαρέτρα… Γιατί άραγε; Μήπως επειδή δεν αφήνει κέρδος σε κανέναν άλλον εκτός από τους θεραπευόμενους;;;

Συνεχίζεται...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.