Τετάρτη 26 Ιουνίου 2019

Ποιον δρόμο του εγκεφάλου σας βελτιώνετε;


Έχω πει κατά καιρούς (στα βιβλία, τις αναρτήσεις και τα βίντεό μου) πως όλα τα ερεθίσματα που μπαίνουν με τις αισθήσεις μας στον εγκέφαλό μας, περνώντας μέσα από έναν αδένα του εγκεφάλου που λέγεται «αμυγδαλή» (υπάρχει μία αμυγδαλή σε κάθε εγκεφαλικό ημισφαίριο) κατευθύνονται είτε στο κέντρο του στρες (νιώθουμε φόβο και αρνητικά συναισθήματα) είτε στο κέντρο της ανταμοιβής (νιώθουμε χαρά και θετικά συναισθήματα).  

Ανάλογα με το ποιο κέντρο του εγκεφάλου ερεθίζεται, έχουμε και τα συμπτώματα
στο σώμα μας λόγω των ορμονών που εκκρίνει ο εγκέφαλος από αυτόν τον ερεθισμό. Οι νευρικοί δρόμοι που οδηγούν τα ερεθίσματα από τις αμυγδαλές στα κέντρα του εγκεφάλου, ανάλογα με το πώς χρησιμοποιούνται από εμάς, γίνονται είτε «λεωφόροι» όπως λέει στο βιβλίο του «Η νευροβιολογία του φόβου» Γερμανός νευρολόγος, είτε χορταριασμένα μονοπάτια…

Γιατί ο εγκέφαλος κάνει, για εξοικονόμηση ενέργειας, όλο και πιο γρήγορους τους δρόμους που χρησιμοποιούμε και όλο και πιο δύσβατους τους δρόμους που δεν χρησιμοποιούμε.  Αυτή είναι η λεγόμενη «νευροπλαστικότητα» που έχει ο εγκέφαλος. Μεταβάλλει δηλαδή τις λειτουργίες του ανάλογα με τις ανάγκες.
Όπως πολλές φορές σας έχω εξηγήσει, ο πιο απλός και εύκολος τρόπος, για να «χορταριάσει» κάποιος τον δρόμο του στρες κάνοντάς τον λιγότερο γρήγορο, και να βελτιώσει τον δρόμο της χαράς, είναι η αραίωση των αναπνοών, η αυτοσυγκέντρωση και τα θετικά συναισθήματα.

Από τα θετικά συναισθήματα, αυτό στο οποίο εύκολα μπορεί να ασκήσει εύκολα κάποιος τον εαυτό του είναι το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Όσο πιο πολλά «ευχαριστώ» λέει μέσα στην ημέρα του, τόσο βελτιώνει τον δρόμο της χαράς στον εγκέφαλό του.

Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι μέσα σε 10 εβδομάδες άτομα που ασκήθηκαν στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης ένιωθαν πολύ καλύτερα από τα άτομα που δεν έκαναν καμία άσκηση σε ποσοστό 25%, ενώ σε άλλη έρευνα διαπιστώθηκε πως τα άτομα που ασκούντο στο αίσθημα της ευγνωμοσύνης μπορούσαν πολύ καλύτερα να βοηθούν συναισθηματικά άλλους ανθρώπους στη ζωή τους.
Σε τρίτη έρευνα διαπιστώθηκε πως αυξημένο αίσθημα ευγνωμοσύνης συνδυάζεται με καλύτερο ύπνο, και χαμηλότερα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης.

Τι κάνετε λοιπόν φίλες και φίλοι μου; Ασκείστε καθημερινά στην αραίωση των αναπνοών σας; Ασκείστε στο συναίσθημα της ευγνωμοσύνης; Έχετε αυξήσει τα «ευχαριστώ» σας μέσα στην ημέρα σας για όσα έχετε και απολαμβάνετε   στη ζωή σας ή ακόμη ασχολείστε με τα αρνητικά και τις ταλαιπωρίες σας κάνοντας όλο και πιο μεγάλη λεωφόρο του δρόμο του στρες που καταστρέφει την υγεία και τη ζωή σας;;; Σκεφθείτε το!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.