Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019

Χρησιμοποιείτε τον κουρκουμά (κιτρινόριζα) στην μαγειρική σας;


Ο κουρκουμάς, η σκόνη αυτή με το υπέροχο κίτρινο ζεστό χρώμα, που προέρχεται από το τρίψιμο μιας ρίζας,  αποτελεί το βασικό συστατικό στο κάρρυ, το μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται πολύ στην Ινδική κουζίνα.
Η μυρωδιά και η γεύση του είναι πολύ ιδιαίτερες, τα δε οφέλη του για την υγεία μας πολλά.

Στην αγιουβερδική ιατρική (Ινδική) αποτελεί βασικό φάρμακο, εδώ και 5000 χρόνια και η δράση του στον οργανισμό έχει μελετηθεί πολύ. Οι πιο γνωστές δράσεις του είναι οι πιο κάτω:
  • Βοηθάει τον μικροβιακό πληθυσμό του εντέρου και προστατεύει από προβλήματα του στομάχου.
  • Είναι ένα φυσικό αντισηπτικό και μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα του δέρματος όπως καψίματα και τραυματισμούς.
  •  Βοηθάει στην αποτοξίνωση του ήπατος. Η κουρκουμίνη, (το βασικό συστατικό του) έχει βρεθεί πως βελτιώνει την ροή της χολής, που είναι απαραίτητη για την καλή διάσπαση των λιπών της τροφής.
  •  Βοηθάει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος
  •  Είναι ένα φυσικό αντιφλεγμονώδες και μπορεί να βοηθήσει στον πόνο και την φλεγμονή των αρθρώσεων.
  •  Παραδοσιακά χρησιμοποιείται και για την ανακούφιση του ξερού βήχα και του άσθματος, όπως και του πονόλαιμου και της αμυγδαλίτιδας.

Είναι πολλές οι έρευνες που έχουν γίνει και συνεχίζουν να γίνονται για αυτή την «μαγική» σκόνη, γιατί είναι ένα δυνατό αντιοξειδωτικό, πράγμα που βοηθάει πολύ τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που προκαλεί το στρες στον οργανισμό και μειώνει την χρόνια φλεγμονή (αποτέλεσμα και αυτή του συνεχούς στρες) που θεωρείται πλέον πως είναι η αιτία όλων σχεδόν των νοσημάτων, από την νόσο Αλτσχάιμερ μέχρι τον καρκίνο.

Την τελευταία επταετία 2.700 έρευνες που αφορούν τις ωφέλιμες ιδιότητες αυτής της ρίζας για την υγεία έχουν πραγματοποιηθεί και έχει διαπιστωθεί πως πάνω από 800 νοσήματα μπορούν να βελτιωθούν με αυτήν. Είναι εκπληκτικό πως η ρίζα αυτή με την πολυπλοκότητα των συστατικών της μπορεί να επιδρά σε 150 βιολογικούς δρόμους στον οργανισμό ταυτόχρονα και να έχει θετικά αποτελέσματα!

Χρησιμοποιείστε την όσο πιο συχνά μπορείτε στη μαγειρική σας. Κάνει πολύ πιο νόστιμα και υγιεινά τα φαγητά σας. Ταιριάζει πολύ με όλα τα λαχανικά, κάνει πολύ πιο γευστικό το πιλάφι σας, ακόμη και η ψαρόσουπα αποκτάει άλλη, ενδιαφέρουσα γεύση. 
Κάντε τις δικές σας δοκιμές, προσέξτε μόνον τα ρούχα και τις πετσέτες σας, γιατί το έντονο κίτρινο χρώμα της βάφει ότι ακουμπήσει.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.