Τρίτη 18 Ιουνίου 2019

Απαραίτητη η ποικιλία στη διατροφή μας


Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Απαραίτητη η ποικιλία στη διατροφή
Θα μιλήσουμε άλλη μια φορά για την υγιεινή διατροφή, μια που οι έρευνες γύρω από αυτήν πληθαίνουν όλο και  περισσότερο.

Σας θυμίζω πως στην σωστή διαχείριση του στρες, όπως στα βιβλία μου αλλά και σε βίντεο και αναρτήσεις μου  επισημαίνω διαρκώς, είναι απαραίτητη διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που περιέχονται στους αναποφλοίωτους σπόρους, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς και τα μικρά ψάρια.

Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος, και ιδιαίτερα του επεξεργασμένου (ζαμπόν, μπέικον, σαλάμι  κ.λπ) είναι καταστροφική για την υγεία. Πρόσφατη έρευνα στην Αμερική που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό
ΒMJ κατέληξε στο συμπέρασμα πως η αυξημένη κατανάλωση κρέατος την τελευταία 8ετία στην Αμερική συσχετίζεται με την αύξηση των θανάτων που παρατηρήθηκε σε αυτή την περίοδο.

Παράλληλα, δόθηκε πρόσφατα εκεί ένα Παγκόσμιο Διατροφικό Βραβείο, αξίας 250.000 δολαρίων, στον   Simon Groot. Ο άνθρωπος αυτός συνεχίζει την συνήθεια της οικογένειάς του που από χρόνια καλλιεργεί και διατηρεί σπόρους.
Όπως αναφέρεται από την Τράπεζα σπόρων της Βρετανίας,  ενώ παλαιότερα οι αγρότες καλλιεργούσαν τουλάχιστον 7.000 διαφορετικά βρώσιμα φυτά, από το 1960 και μετά, στόχευσαν αυτοί σε μεγαλύτερες αποδόσεις με την χρήση λιπασμάτων και άλλων χημικών μεθόδων, με αποτέλεσμα η ποικιλία των καλλιεργούμενων ειδών να μειωθεί.  

Ο Groot δήλωσε πως η δική του εταιρία θα συνεχίσει να βοηθάει μικρούς αγρότες να καλλιεργούν μεγάλη ποικιλία λαχανικών, ανεξάρτητα με το  τι κάνουν οι ανταγωνιστές τους. Γιατί τα μεγάλα σουπερμάρκετ προτιμούν να πουλούν έναν περιορισμένο αριθμό λαχανικών. Η μεγαλύτερη ποικιλία όμως, προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά στους καταναλωτές και βοηθάει την υγεία τους. Χρειάζεται επομένως κάποιος να φέρει στην αγορά θρεπτικές τροφές που δεν είναι πολύ γνωστές.

Το βραβείο θα του απονεμηθεί με εορτασμό τον Οκτώβριο.
Η Αμερική επιτέλους ξυπνάει ως προς την λανθασμένη διατροφή των κατοίκων της, που πολλοί προσπαθούν να φέρουν και στη χώρα μας, με τα γνωστά μπέργκερς, χοτ ντογκς  και τις τηγανητές πατάτες. Τροφές που κατέστρεψαν τους Αμερικανούς πολίτες και τους οδήγησαν σε παχυσαρκία και ασθένειες.

Καθώς η φτωχή σε συστατικά διατροφή έχει υπερκαλύψει το κάπνισμα, που ήταν μέχρι πρόσφατα ο μεγαλύτερος δολοφόνος για την ανθρωπότητα, καλό είναι να ξαναθυμηθούμε να βάλουμε τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, τους αναποφλοίωτους σπόρους και τα μικρά ψάρια στην διατροφή μας, μειώνοντας όσο μπορούμε τα κρέατα, κόκκινα και άσπρα.

Η φτωχή διατροφή σύμφωνα με τελευταία μελέτη του 2017, ευθύνεται για το 20% των θανάτων ετησίως.  
Προσέξτε τη διατροφή σας!

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.