Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Τα ..."μπαράκια" του οργανισμού μας


Οι λεμφαδένες είναι τα "μπαράκια" του οργανισμού
Σε μία σειρά άρθρων μου με θέμα τη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας συστήματος, σας είχα πει ότι οι λεμφαδένες μας, είναι κατά κάποιο τρόπο τα μπαράκια του οργανισμού μας. Εκεί  πηγαίνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας (λευκά αιμοσφαίρια) να συναντηθούν, να ανταλλάξουν πληροφορίες που έχουν συλλέξει, για να οργανωθεί καλύτερα η άμυνα του οργανισμού.

Μέχρι τώρα, όλα τα όργανα του σώματός μας (όπως και τους λεμφαδένες)  τα μελετούσαν οι επιστήμονες με λεπτές τομές τους κάτω από το μικροσκόπιο. Ο τρόπος αυτός όμως, δεν έδινε πληροφορίες για το πώς τα  πράγματα συμβαίνουν μέσα στον
ζωντανό οργανισμό. Καθώς η τεχνολογία προχωράει, δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους ερευνητές  να παρατηρήσουν λειτουργίες του οργανισμού.

Έτσι, πρόσφατα, επιστήμονες μελέτησαν, σε ένα τρισδιάστατο φιλμ που έφτιαξαν,  την λειτουργία του ανοσοποιητικού μέσα σε αυτούς του λεμφαδένες. Ανακάλυψαν πως όταν γίνεται μία μικροβιακή μόλυνση, δημιουργείται στην περιφέρεια του λεμφαδένα ένα λεπτό στρώμα που λειτουργεί σαν αρχηγείο για την αντιμετώπιση των μικροβίων που έχουν προσβάλει τον οργανισμό. Τα  ονόμασαν αυτά τα σημεία "subcapsular proliferative foci" (για συντομία  SPFs ). Με ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε κανείς να τα ονομάσει υποκαψικά σημεία πολλαπλασιασμού.

Σε αυτά τα λεπτά περιφερικά στρώματα του λεμφαδένα  μαζεύονται πολλά λευκά αιμοσφαίρια, κυρίως β-λεμφοκύτταρα, που είναι τα κύτταρα που κρατούν στην μνήμη τους τις πληροφορίες για τα μικρόβια από προηγούμενες λοιμώξεις, ή από εμβολιασμούς. Αυτά τα κύτταρα μετατρέπονται στη συνέχεια σε πλασματοκύτταρα τα οποία παράγουν  τα απαραίτητα αντισώματα με τα οποία θα νικηθεί ο εχθρός.
https://www.sciencealert.com

Όπως λένε οι ερευνητές, ήταν πολύ ενδιαφέρον  να βλέπουν στο φιλμ τους, κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης, να μαζεύονται τα β-λεμφοκύτταρα σε αυτές τις λεπτές περιφερικές περιοχές των λεμφαδένων, να αντιδρούν με ταχύτητα με όλα τα άλλα λευκά αιμοσφαίρια και να μετατρέπονται σε πλασματοκύτταρα που παράγουν αντισώματα, ταχύτατα, μπροστά στα μάτια τους…
Τα "μπαράκια" δηλαδή του οργανισμού μας φτιάχνουν έναν ειδικό χώρο, όταν μπαίνουν μικρόβια στον οργανισμό, όπου λειτουργεί το αρχηγείο του στρατού των λευκών αιμοσφαιρίων μας, ώστε η αντιμετώπιση του εχθρού να είναι γρήγορη και αποτελεσματική!

Ο μαγικός κόσμος του κορμιού μας, όσο προχωράει η επιστήμη, θα φανερώνεται στα έκπληκτα μάτια μας, όλο και πιο μαγικός!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.