Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Διατροφή και νευροεκφυλιστικά νοσήματα


Γεια σας φίλες και φίλοι
Τα ανθοκραμβοειδή λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών) έχουν πολλές ωφέλιμες για την υγεία ιδιότητες. Οφείλονται αυτές κυρίως, στην ουσία «σουλφοραπάνη» που περιέχουν.
Έχει διαπιστωθεί ερευνητικά ότι η ουσία αυτή βοηθάει σε περίπου 200 διαφορετικές καταστάσεις, τον οργανισμό. Μία από τις πιο σημαντικές είναι η δράση που βρέθηκε πως έχει σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα, βοηθώντας την αναγέννηση του νευρικού ιστού, όπως αναφέρεται σε πρόσφατη σχετικά δημοσίευση. 

Η βοήθεια που προσφέρει η ουσία αυτή συνίσταται στη βελτίωση του οξειδωτικού
στρες, της φλεγμονής και της διαταραγμένης ομοιόστασης του ασβεστίου που υπάρχει σε αυτές τις καταστάσεις, αλλά και στην διέγερση των βλαστοκυττάρων του νευρικού ιστού.
Αυτή η τελευταία ιδιότητα της σουλφοραπάνης έχει πρόσφατα μελετηθεί από ερευνητές και βρέθηκε ότι η ουσία αυτή επηρεάζει γονίδιο το οποίο βοηθάει την μετατροπή των βλαστοκυττάρων σε ώριμα νευρικά κύτταρα. Βοηθάει, δηλαδή, την νευρογένεση, πράγμα πολύ θετικό για πάσχοντες από νευροεκφυλιστικά νοσήματα.

Όπως αναφέρθηκε πιο πάνω η ουσία αυτή έχει βρεθεί πως βοηθάει σε περίπου 200 διαφορετικές καταστάσεις τον οργανισμό και αυτό είναι το μαγικό με τη χρήση των τροφών σαν φάρμακα. Αυτές όχι μόνον δεν έχουν παρενέργειες, όπως σχεδόν όλα τα φάρμακα, αλλά βοηθούν επιπλέον και σε άλλους τομείς τον οργανισμό, τονίζουν οι ερευνητές.

Και ενώ όλα τα ανθοκραμβοειδή λαχανικά περιέχουν σουλφοραπάνη, όπως αναφέρεται στην πιο πάνω δημοσίευση, τα φύτρα του μπρόκολου είναι αυτά που περιέχουν την μεγαλύτερη συμπυκνωμένη ποσότητα της ουσίας αυτής.

Με αγάπη

Υ.Γ Φροντίστε να μην βράζετε πολύ τα ανθοκραμβοειδή λαχανικά σας, γιατί καταστρέφετε τα τόσο χρήσιμα για τον οργανισμό συστατικά τους. Η ελαφριά μαγειρική τους στον ατμό είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρηθούν αυτά τα συστατικά. 


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.