Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018

Η έκτη μας αίσθηση


Όλοι γνωρίζουμε ότι έχουμε πέντε αισθήσεις: την ακοή, την όραση, την
όσφρηση, την αφή, και την γεύση. Έτσι έχει επικρατήσει να ονομάζουμε έκτη αίσθηση την διαίσθηση. Τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε κάποια πράγματα πέρα από τις πέντε αισθήσεις μας.

Όσο η επιστήμη προχωράει όμως, τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς. Έτσι μία νέα αίσθηση έρχονται να προσθέσουν οι επιστήμονες στις πέντε ήδη γνωστές μας. Την αίσθηση που το έντερό μας έχει, και δεν το γνωρίζαμε μέχρι τώρα. Πιστεύαμε, ότι τα σήματα τα νευρικά από το πεπτικό μας σύστημα φτάνουν με τα νεύρα στον εγκέφαλο και εκεί εκκρίνονται διάφορες ορμόνες, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε πείνα ή πληρότητα, κ.λπ.

Αυτό όμως, είναι μέρος της αλήθειας. Γιατί, όπως διαπίστωσαν πρόσφατα ερευνητές, στο τοίχωμα του εντέρου μας υπάρχουν κύτταρα αισθητήρια, όμοια με αυτά που βρίσκονται στα άλλα αισθητήρια όργανά μας. Αυτά τα κύτταρα, επικοινωνούν απευθείας με το νεύρο της χαλάρωσης (πνευμονογαστρικό νεύρο), ίνες του οποίου βρίσκονται σε
ολόκληρο τον πεπτικό σωλήνα και του μεταφέρουν τον ερεθισμό τους, μέσω έκκρισης της ουσίας “glutamate” που είναι ο πιο συνηθισμένος νευροδιαβιβαστής του οργανισμού. Όπως γίνεται δηλαδή και στα υπόλοιπα αισθητήρια όργανά μας.

Το πνευμονογαστρικό νεύρο, έχει ίνες που μεταφέρουν ερεθίσματα τόσο από το πεπτικό σωλήνα στον εγκέφαλο όσο και από τον εγκέφαλο στο πεπτικό σύστημα. Έτσι, όπως διαπιστώθηκε στα ποντίκια, και οι ερευνητές πιστεύουν ότι το ίδιο συμβαίνει και στους ανθρώπους (μένει πολύ σύντομα αυτό να επιβεβαιωθεί), το πεπτικό μας σύστημα «αισθάνεται» τα ερεθίσματα που του δίνουν οι τροφές αλλά και η κατάσταση των μικροβίων που ζει μέσα σε αυτό (μικροβίωμα) άμεσα, δίχως την μεσολάβηση ορμονών που παράγονται από τον εγκέφαλο κ.λπ.
Όπως φαίνεται, αυτό το «gut feeling” που μέχρι τώρα νομίζαμε πως δεν είναι αίσθηση αλλά διαίσθηση, είναι η πραγματική έκτη μας αίσθηση…

Σε λίγο τα βιβλία της ιατρικής θα ξαναγραφτούν και αντί για πέντε αισθήσεις, θα αναφέρουν έξι…

Το πρόβλημα είναι, πως, όπως ανέφερα πιο πάνω, στο πεπτικό μας σύστημα δεν υπάρχουν μόνον τροφές, αλλά και χιλιάδες μικρόβια, η κατάσταση των οποίων εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ένας πολύ σημαντικός είναι η ψυχική μας διάθεση. Αυτή επηρεάζει τα μικρόβια αυτά του εντέρου μας και εκείνα με τη σειρά τους την επηρεάζουν...  Όταν, λοιπόν, τα πειράματα και οι έρευνες γίνουν στους ανθρώπους, θα έχουμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να συζητήσουμε, γι αυτή την καινούργια έκτη μας αίσθηση.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε και τι όνομα θα της δώσουν... Θα σας ενημερώσω και πάλι, σύντομα.

Με αγάπη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.