Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2018

Προσοχή στα φάρμακα του στομάχου...


Είναι πολλά τα άτομα που παίρνουν τα γνωστά φάρμακα «αναστολείς αντλίας πρωτονίων  (ΡΡΙ ) για προβλήματα που αντιμετωπίζουν με το στομάχι τους ή για γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Σε αυτή την κατηγορία φαρμάκων ανήκoυν η λανσοπραζόλη, η ομεπραζόλη (το γνωστό losec) και η παντοπραζόλη.

Είναι πολλοί αυτοί που παίρνουν αυτά τα φάρμακα για αρκετό καιρό, για τον ένα ή τον άλλο λόγο, δίχως να έχουν ενημερωθεί από τον γιατρό τους ότι η διάρκεια της χρήσης τους δεν πρέπει να υπερβαίνει κάποιο διάστημα, γιατί υπάρχει η
πιθανότητα να εμφανιστούν παρενέργειες όπως γαστρικός καρκίνος, εντερική φλεγμονή, χρόνια νεφρική βλάβη και πνευμονία.

Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως στις παρενέργειες αυτών των φαρμάκων προστίθεται και η μείωση των αποθεμάτων σιδήρου του οργανισμού. Η έρευνα που έγινε σε 50.000 ασθενείς έδειξε ότι λήψη των πιο πάνω φαρμάκων για διάστημα περισσότερο του ενός έτους (1 ή περισσότερες ταμπλέτες την ημέρα) αυξάνει κατά πολύ την πιθανότητα μείωσης του σιδήρου του οργανισμού σε σύγκριση με τα άτομα που έπαιρναν λιγότερο από 1 ταμπλέτα τέτοιου φαρμάκου ημερησίως.

Προσέξτε λοιπόν φίλες και φίλοι μου. Αν παίρνετε τέτοια φάρμακα πρέπει να ελέγχετε τακτικά τις τιμές του σιδήρου σας και βέβαια θα πρέπει να ξέρετε πως δεν πρέπει να παίρνετε τα φάρμακα αυτά συνεχώς για μεγάλο διάστημα.

Μην παρασύρεστε.  Τα φάρμακα δεν είναι καραμέλες. Είναι χημικές ουσίες που παρ΄ότι βοηθούν σε κάτι τον οργανισμό, αποδιοργανώνουν συγχρόνως κάποια άλλη λειτουργία του… Μην επαναπαύεστε σε αυτά αποκλειστικά για την θεραπεία σας. Φροντίστε να ζείτε σωστά, να τρέφεστε σωστά, να ασκείστε, να έχετε μία καλή κοινωνική ζωή, τακτική επαφή με την φύση και να μάθετε να χαλαρώνετε και διαχειρίζεστε σωστά τα συναισθήματά σας. Να κάνετε δηλαδή, όλα όσα χρειάζονται για την σωστή αντιμετώπιση του στρες, που κρύβεται πίσω από κάθε διαταραχή της υγείας σας.

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.