Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Καφές : φίλος ή εχθρός ; (110)

Στις μέρες μας, βλέπετε όλοι συχνά  τους περισσότερους νέους και νέες να περπατούν γύρω σας, ή να μπαινοβγαίνουν στα αυτοκίνητα κρατώντας στο χέρι τους ένα πλαστικό ποτήρι με καφέ, με καπάκι και καλαμάκι. Κάποιοι μάλιστα τον ρουφούν με το καλαμάκι, ακόμη και περπατώντας. Έχει γίνει μόδα.   

Σε συγγενικά και φιλικά μου πρόσωπα πολλές φορές έχω πει πως αυτό είναι μια ανόητη συνήθεια,
πως οι πολλοί καφέδες βλάπτουν την υγεία κ.λπ κ.λπ…

Θα σταματήσω να το κάνω όμως…

Γιατί καινούργιες έρευνες έχουν δείξει πως ο καφές, προστατεύει από διάφορες ασθένειες, όπως την σκλήρυνση κατά πλάκας, τον διαβήτη, ακόμη και τον καρκίνο του ήπατος!!!

Η επιστημονική εξήγηση είναι, πως τα οφέλη του καφέ αποδίδονται στις αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει αυτός ( πολυφαινόλες και φλαβονοειδή). Στην Αμερική που γίνονται οι περισσότερες έρευνες, βλέπετε, ο καφές αποτελεί την κυριότερη πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών στη διατροφή, όπως λένε οι στατιστικές.

Αντιοξειδωτικές είναι οι ουσίες που δίνουν στον οργανισμό ελεύθερα ηλεκτρόνια προκειμένου να εξουδετερωθεί η βλαπτική δράση των ελευθέρων ριζών οξυγόνου. Αυτές οι ελεύθερες ρίζες είναι ουσίες, που παράγονται σε μεγάλη ποσότητα κατά την αντίδραση του στρες του οργανισμού και καταστρέφουν όλα τα κύτταρα που έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Στον τόπο μας, όμως, με τα τόσα λαχανικά, όσπρια και φρούτα στη διατροφή μας, που αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες, δεν νομίζω πως χρειάζεται κάποιος τον καφέ για να προστατευθεί από τις ελεύθερες ρίζες. 
Ωστόσο, όπως και στο βιβλίο μου «Πρακτικός οδηγός αντιγήρανσης και αντιμετώπισης τουστρες» σας έχω αναλυτικά εξηγήσει, 2-3 καφέδες την ημέρα, δεν βλάπτουν, όπως παλαιότερα νομίζαμε, αλλά αντίθετα ωφελούν τον οργανισμό.

Απολαύστε το καφεδάκι σας, λοιπόν, χωρίς τύψεις, αλλά αποφύγετε τις υπερβολές…

Με αγάπη




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.