Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Εντομοκτόνα και διαβήτης (108)

Η συχνότητα εμφάνισης του διαβήτη των ενηλίκων (διαβήτης τύπου 2) αυξάνεται συνεχώς. Υπάρχει μεγάλη έξαρση της νόσου στην εποχή μας. Ερευνητές, προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτή τη αύξηση, κάνοντας διάφορες μελέτες.

Είναι μέχρι τώρα αποδεκτό πως ενέχονται στη δημιουργία της νόσου τόσο γενετικοί παράγοντες, όσο και περιβαλλοντικοί, καθώς και ο τρόπος ζωής.

Η αντίδραση του στρες, με την οποία ο οργανισμός απαντάει σε ερεθίσματα που
θεωρεί εχθρικά, έχει σαν αποτέλεσμα, (εάν διαρκέσει περισσότερο από τις αντοχές του κάθε οργανισμού), την εμφάνιση του «μεταβολικού συνδρόμου». Με τον όρο αυτό, ονομάζουμε την κατάσταση,  κατά την οποία το άτομο εμφανίζει παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, υπερχοληστεριναιμία, αυξημένη πηκτικότητα αίματος και υπέρταση.

Είναι δηλαδή ο διαβήτης τύπου 2, νόσος του στρες.

Σε πρόσφατη έρευνα, βρέθηκε σημαντική συσχέτιση της νόσου αυτής με τα εντομοκτόνα φυτοφάρμακα και ιδιαίτερα το DDE και το DDT. Ο ακριβής μηχανισμός της δράσης των εντομοκτόνων αυτών δεν έχει ακόμη διευκρινισθεί. Όμως, έγινε φανερό από την έρευνα αυτή, πως τα φυτοφάρμακα είναι ένα από τα περιβαλλοντικά στρες που οδηγούν στον διαβήτη. 
Είναι γεγονός πως τα φυτοφάρμακα επηρεάζουν όχι μόνον τα άτομα που ασχολούνται με την γεωργία αλλά και όσους καταναλώνουν τα προϊόντα που προέρχονται από φυτά που έχουν ραντιστεί.

Το καλό πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών που καταναλώνονται είναι απαραίτητο, βέβαια, αλλά και η σωστή αντιμετώπιση του στρες γενικότερα, πράγμα για το οποίο σας μιλάω διαρκώς. Γιατί αυτή η σωστή αντιμετώπιση βελτιώνει τα αποτελέσματα όλων των στρες της ζωής και μειώνει την αρνητική επίδραση που έχουν οι ορμόνες του στρες στην υγεία. Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.