Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Αντιϋπερτασικά και καρκίνος (109)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Ερευνητές διαπίστωσαν σχετικά πρόσφατα (2013), πως η χρήση από γυναίκες των αντιϋπερτασικών φαρμάκων που ονομάζονται «ανταγωνιστές ασβεστίου»* περισσότερο από 10 χρόνια συνεχόμενα, αυξάνει σημαντικά σε αυτές την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του στήθους.

Είναι γεγονός πως τα φάρμακα αυτά μπορούν να εμποδίσουν τα σήματα ασβεστίου** που οδηγούν τα κύτταρα σε διαφοροποίηση και απόπτωση (κυτταρικό θάνατο), μηχανισμούς που έχουν άμεση σχέση με τη
ρύθμιση της ανάπτυξης καρκινικών κυττάρων.

Αρκετές ερευνητικές εργασίες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η χρόνια χρήση αυτών των φαρμάκων αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου  κάθε είδους, ωστόσο μέχρι τώρα όλες οι δημοσιεύσεις αυτών των ερευνών καταλήγουν στο συμπέρασμα πως χρειάζονται και άλλες έρευνες, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

Και, επειδή, στα συμπεράσματα αυτά, εμπλέκονται, όπως εύκολα γίνεται κατανοητό, συμφέροντα φαρμακευτικών εταιρειών, δεν είμαι πολύ σίγουρη ότι σύντομα θα ενημερωθούμε γι αυτά, όσο ασφαλή και αν αποδειχθούν.

Γι αυτό, με την ευκαιρία της καινούργιας αυτής έρευνας που ανέφερα στην αρχή, θεωρώ σκόπιμο να σας ενημερώσω για το θέμα αυτό. Καλό θα είναι, ιδιαίτερα οι γυναίκες που έχουν στην οικογένεια ιστορικό καρκίνου μαστού, να τα αποφεύγουν. Μπορούν να ενημερώνουν τον γιατρό τους και να ζητούν μια διαφορετική φαρμακευτική αγωγή.

Δεν θα χάσω βέβαια την ευκαιρία να σας θυμίσω εδώ, πως, οι χορτοφάγοι δεν αποκτούν αρτηριακή υπέρταση. Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη

*adalat, isoptin, tildiem

**παρεμποδίζουν την είσοδο ιόντων ασβεστίου από τις διαύλους των κυτταρικών μεμβρανών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.