Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Η επίδραση της μητέρας στο παιδί (53)

Γεια σας φίλες και φίλοι
Κάθε έμβρυο, όσο βρίσκεται μέσα στην μήτρα της μητέρας του, επηρεάζεται από την δική της τροφή και τις δικές της ορμόνες, που φτάνουν σε αυτό μέσω της κυκλοφορίας, αλλά και από την δική της ενεργειακή κατάσταση, που εξαρτάται από τα συναισθήματά της.

Όταν το παιδί γεννηθεί, η συμπεριφορά της μητέρας απέναντί του, και πάλι επηρεάζει τη δική του ζωή. Έρευνες έχουν δείξει πως όταν η μητέρα χαϊδεύει και κανακίζει το νεογέννητο βρέφος αρκετά, εκείνο αποκτά μεγαλύτερη αντοχή στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής, ενώ συμβαίνει το αντίθετο στα παιδιά που η μητέρα δεν τα πλησιάζει πολύ. 
Τα βρέφη, δηλαδή, που δεν έχουν χαϊδευτεί αρκετά, έχουν μία πολύ ευαίσθητη αμυγδαλή* στον εγκέφαλό
τους, που οδηγεί τον οργανισμό τους στην αντίδραση του στρες, πολύ εύκολα.

Η υπερδιέγερση αυτή της αμυγδαλής, οδηγεί τα άτομα, σε κακή διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων της ζωής, εύκολους εκνευρισμούς και βία.

Αλλά και στην μετέπειτα παιδική ζωή, η συναισθηματική κατάσταση της μητέρας, παίζει, όπως δείχνουν νεότερες έρευνες, σημαντικό ρόλο. Το άγχος και η κατάθλιψη της μητέρας, έχει δειχθεί πως οδηγεί σε προβληματικές συμπεριφορές των παιδιών, από τους 18 μήνες της ζωής τους μέχρι την εφηβεία τους. 
Και στη συνέχεια, τα παιδιά που εμφανίζουν νωρίς προβληματικές συμπεριφορές, είναι ευάλωτα στην εμφάνιση κατάθλιψης και άλλων συναισθηματικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή τους.

Είναι πολύ σημαντικό, επομένως, να φροντίζουν οι μητέρες όχι μόνον τα παιδιά και την οικογένειά τους, αλλά και την δική τους ψυχική υγεία.
Να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, να τρέφονται σωστά, να γυμνάζονται, να μάθουν να χαλαρώνουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.

Ο εαυτός μας έχει την ίδια αξία με τα παιδιά, τον σύζυγο ή τους γονείς μας. Δεν πρέπει να τον  υποτιμούμε και να τον αφήνουμε να υποφέρει. Πρέπει να τον φροντίζουμε όσο και τους άλλους. Η δική μας ενέργεια, μεταφέρεται άλλωστε και στους γύρω μας. Μην το ξεχνάτε.

Με αγάπη

* Αδένας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την αξιολόγηση των ερεθισμάτων που φθάνουν σε αυτόν, σαν στρεσογόνα ή μη.

Πηγή: http://www.sciencedaily.com/releases/2013/10/131024102036.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.