Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (44)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Η μέθοδος Ε (Έψιλον) που διδάσκεται στο Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες (ΕΛ.ΙΝ.Α.Σ) είναι μία μέθοδος ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του στρες. Περιλαμβάνει τη χαλάρωση, τη διαχείριση των συναισθημάτων, το γέλιο, τη σωστή διατροφή, την άσκηση και την γείωση. Ως ολοκληρωμένη μέθοδος αντιμετώπισης του στρες, η μέθοδος αυτή θεωρούμε πως προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στην υγεία, δίνοντας την ευκαιρία στον οργανισμό να επιδιορθώσει (με την δική του σοφία) όλες τις βλάβες που τα διάφορα στρες της ζωής του δημιουργούν, καθημερινά. Με τον τρόπο αυτό προλαμβάνονται νοσήματα, ενώ όσα υπάρχουν ήδη, βελτιώνονται και  μειώνεται η δοσολογία των φαρμάκων.
Η μέθοδος σε διάφορες παραλλαγές της, διδάσκεται σε αρκετά ιατρικά κέντρα του εξωτερικού. Επειδή όμως στα κέντρα αυτά διδάσκονται συνήθως κάποια από τα στοιχεία της πιο πάνω μεθόδου και όχι αυτή ολοκληρωμένη, οι έρευνες που έχουν κατά καιρούς γίνει για τον έλεγχο των αποτελεσμάτων που αυτά έχουν στην υγεία αφορούν και αυτές κάποια από τα στοιχεία και είναι συνήθως συγκριτικές .

Μία τέτοια μελέτη ανακοινώθηκε σχετικά πρόσφατα στη σελίδα του Εθνικού Ινστιτούτου για την Κλινική Εφαρμογή της Συμπεριφορικής Ιατρικής στην Αμερική (nicabm). Αφορά μία έρευνα που έγινε συγκριτικά μεταξύ τριών ομάδων ατόμων, όσον αφορά την νόσησή τους από το κοινό κρυολόγημα.

Μία που βρισκόμαστε λοιπόν κοντά στον Χειμώνα και είναι καλό να ξέρουμε πώς θα προφυλαχθούμε καλύτερα από τα κρυολογήματα, σκέφτηκα να σας ενημερώσω.
Στην έρευνα συγκρίθηκε η διάρκεια (ο αριθμός ημερών) και η βαρύτητα των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος σε 150 άτομα άνω των 50 ετών, που χώρισαν  οι ερευνητές σε τρεις ομάδες. Η μία διδάχθηκε την MBSR (mindfulness based stress reduction = μέθοδος μείωσης του στρες που στηρίζεται στην αυτοσυγκέντρωση, όπως οι ασκήσεις χαλάρωσης που σας έχω δώσει), η δεύτερη διδάχθηκε ασκήσεις γυμναστικής και η τρίτη ομάδα αφέθηκα να ζει όπως ήθελε χωρίς καμία παρέμβαση.
Μαντεύετε τα αποτελέσματα;
Η ομάδα που είχε ασκηθεί στη χαλάρωση παρουσίασε μικρότερη βαρύτητα συμπτωμάτων και μικρότερη διάρκεια νόσου, ενώ  η ομάδα της γυμναστικής είχε μόνο μικρότερη διάρκεια νόσου από την τρίτη ομάδα που δεν ασκήθηκε καθόλου. Στην πρώτη μάλιστα ομάδα το ποσοστό απουσίας από τη δουλειά εξ αιτίας αναπνευστικών προβλημάτων ήταν 76% χαμηλότερο από την ομάδα ελέγχου.

Στη χώρα μας το Ελληνικό Ινστιτούτο Αντιμετώπισης του Στρες είναι το μοναδικό προς το παρόν κέντρο διδασκαλίας μιας μεθόδου ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του στρες. Έρευνες θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να πραγματοποιηθούν. Ωστόσο, εάν οι έρευνες που υπάρχουν διεθνώς δείχνουν τα επί μέρους στοιχεία της μεθόδου να έχουν τόσο καλά αποτελέσματα είναι νομίζω αυτονόητο το ίδιο καλά και ακόμη καλύτερα αποτελέσματα να έχει η εφαρμογή της μεθόδου ολοκληρωμένης. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας άλλωστε αυτό δείχνει.

Ασχοληθείτε λοιπόν καθημερινά με τη χαλάρωσή σας, τη διαχείριση των συναισθημάτων σας, την άσκησή σας, γελάστε όσο μπορείτε, γειωθείτε, και προσέξτε τη διατροφή τόσο τη δική σας όσο και των παιδιών σας. Είναι πολύ σημαντικά όπλα αυτά για την προστασία της υγείας σας.
Με αγάπη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.