Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Υγιεινή διατροφή (41)

Το άγχος  της υγιεινής διατροφής (2o)
Συνέχεια του προηγούμενου σχετικού άρθρου

Και τι να κάνουμε θα μου πείτε…  Να προσπαθήσουμε να ζήσουμε συνολικά πιο σωστά, είναι η δική μου απάντηση.

Η λαιμαργία με αποτέλεσμα την παχυσαρκία δείχνει πως το άτομο έχει προβλήματα, τα οποία μη μπορώντας να κατανοήσει για να τα επιλύσει, καταφεύγει στο φαγητό για να καλύψει τις όποιες ελλείψεις αισθάνεται στη ζωή του και το άγχος που όλα όσα συμβαίνουν μέσα του και δεν μπορεί να αντιληφθεί, του προκαλούν. Με λίγα λόγια δείχνει πως το άτομο έχει πολύ στρες που δεν το διαχειρίζεται σωστά.
Παχυσαρκία από την άλλη, χωρίς λαιμαργία, εάν δεν κρύβει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, δείχνει πως το άτομο καταναλώνει τροφές παχυντικές χωρίς να το αντιλαμβάνεται, όπως τα αναψυκτικά «λάιτ» που περιέχουν ουσίες πιο βλαπτικές από την ζάχαρη, και τα περισσότερα από τα συσκευασμένα σε σακουλάκια και κουτάκια προϊόντα.

Θα πρέπει λοιπόν να αποφασίσουμε να αλλάξουμε τον τρόπο της ζωής μας ριζικά, και να αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας και το σώμα μας που είναι το όχημά μας για ετούτη τη ζωή. Δεν γίνεται να είμαστε καλά ψυχικά όταν το σώμα μας δεν είναι και αυτό σε καλή κατάσταση, και το αντίστροφο.

Πρέπει να αρχίσουμε να ενδιαφερόμαστε για την ποιότητα κάθε τροφής που βάζουμε μέσα μας, να ασκούμαστε όσο μπορούμε περισσότερο όχι μόνον για να κάψουμε θερμίδες, αλλά και για να νιώθουμε την ευφορία που μας χαρίζουν οι ενδορφίνες που παράγονται στο σώμα μας με την άσκηση. Πρέπει επίσης να γειωνόμαστε όσο μπορούμε πιο συχνά (μπάνια στη θάλασσα, περπάτημα ξυπόλητοι σε άμμο, χώμα, βότσαλα ή χορτάρι),  να γελάμε με τη καρδιά μας μόνοι ή με την παρέα μας, να χαλαρώνουμε (αναπνευστικά, μυϊκά και πνευματικά)  τακτικά με απλές ασκήσεις καθημερινά, και να μάθουμε να διαχειριζόμαστε σωστά τα συναισθήματά μας. Να ασκηθούμε στο να αγαπάμε περισσότερο, να κριτικάρουμε λιγότερο, να ανεχόμαστε περισσότερο και να συγχωρούμε περισσότερο και τον εαυτό μας και όλους τους άλλους.

Με λίγα λόγια να προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι σαν άνθρωποι σε όλους τους τομείς. Η ηρεμία μας η ψυχική, θα καθρεφτιστεί και στο σώμα μας, να είστε βέβαιοι γι αυτό, χωρίς να χρειάζεται κάποια άλλη ιδιαίτερη προσπάθεια.
Χρειάζεται όμως, επιμονή, υπομονή, μεγάλη θέληση και συνεχής άσκηση  για να μπορέσει κανείς να καθαρίσει από μέσα του, επιδράσεις που του αναστατώνουν τη ζωή, χωρίς αυτός να το καταλαβαίνει. Επιδράσεις που έχουν καταχωρηθεί στο υποσυνείδητό του και από εκεί του κυβερνούν τη ζωή. Αξίζει όμως τον κόπο η προσπάθεια.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.