Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 2013

Υγιεινή διατροφή (40)

Το άγχος της υγιεινής διατροφής  (1ο)     

Το φαγητό είναι απαραίτητο για την επιβίωσή μας και γι αυτό η φύση μας έχει εξοπλίσει με τα απαραίτητα όργανα που το κάνουν ευχάριστο και δελεαστικό. Μας τέρπουν οι διάφορες τροφές με τα χρώματα (μάτια), τις μυρωδιές (μύτη) και τη γεύση τους (στόμα).

Αυτή η ευχαρίστηση όμως, έγινε δυστυχώς εκμετάλλευση από πολλούς που στήριξαν επάνω της την οικονομική τους άνθιση με την κατασκευή και διαφήμιση προϊόντων που έχουν την ικανότητα να τέρπουν τις αισθήσεις μας αυτές, αλλά που δεν είναι υγιεινά και θρεπτικά όπως θα έπρεπε.
Δυστυχώς η πολιτισμική μας εξέλιξη έχει αποκόψει τους περισσότερους από εμάς από τη φύση και τη φυσική ζωή. Τη τροφή μας οι περισσότεροι δεν την μαζεύουμε μόνοι μας από το χωράφι μας, αλλά την αγοράζουμε στα ειδικά μαγαζιά. Και δυστυχώς οι τροφές, λόγω της παγκοσμιοποίησης, μεταφέρονται από πολύ μακρινές αποστάσεις στα μαγαζιά αυτά, και όχι από τους τοπικούς καλλιεργητές, παραγωγούς ή κατασκευαστές. 

Κατά την  μεταφορά τα προϊόντα ταλαιπωρούνται και γι αυτό προκειμένου να φτάσουν σε εμάς εμφανίσιμα και ωραία, αναγκάζονται οι ασχολούμενοι με τα θέματα των τροφίμων να χρησιμοποιούν τρόπους που θα τα κάνουν ανθεκτικότερα απ΄ότι είναι στην πραγματική τους κατάσταση στη φύση.

Φτάσαμε έτσι στα μεταλλαγμένα προϊόντα, και στα κάθε φύσης τυποποιημένα, κλεισμένα σε κουτάκια και σακουλάκια προϊόντα. Κάποιοι ζουν και πλουτίζουν από αυτά τα προϊόντα, πόσο είναι όμως καλά για την υγεία μας; Τεράστιο το ερώτημα…

Η πληροφόρηση δυστυχώς επηρεασμένη από τα διάφορα συμφέρονται δεν είναι ικανοποιητική, ενώ συγχρόνως είναι και παραπλανητική με όλες αυτές τις διαφημίσεις που κατακλύζουν τα μέσα ενημέρωσης.  Πρέπει δυστυχώς να ψάξει πολύ κανείς για να ανακαλύψει την αλήθεια. Πολλά από τα πρόσθετα που υπάρχουν σε αυτές τις τροφές οδηγούν στην παχυσαρκία, τη μάστιγα αυτή της εποχής μας. 

Ο κόσμος έχει αρχίσει να φοβάται το φαγητό του. Η απόλαυση τείνει να γίνει μαρτύριο για πολλούς και οι διάφορες δίαιτες είναι το συνηθισμένο θέμα συζητήσεων της εποχής. Και αυτό ξέρετε δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο, γιατί ο φόβος, είναι ένα μεγάλο στρες για τον οργανισμό, και το στρες οδηγεί στην παχυσαρκία μέσα από επίδραση στην παραγωγή των διαφόρων ορμονών. Η ιδέα δηλαδή και μόνον πως πρέπει να κάνει δίαιτα κανείς, όσο και αν φαίνεται απίστευτο, τον παχαίνει!!! 

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.