Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ (30)

Η συμπόνια, η υγεία μας και η ανθρωπότητα

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Για τον ρόλο των συναισθημάτων στην υγεία μας σας έχω μιλήσει πολλές φορές, έχω φτιάξει μικρά επεξηγηματικά βίντεο, και κάνω σχετικά σεμινάρια συχνά, προκειμένου να καταλάβει ο κόσμος την σημαντικότητα αυτού του ρόλου και να προσπαθήσει, παρά τις αντιξοότητες της εποχής μας, να νιώθει συχνά μέσα του κάποια από αυτά που βελτιώνουν την υγεία και τη ζωή του. 
Ένα από αυτά τα συναισθήματα που οφελούν την υγεία θα σας θυμίσω και πάλι σήμερα. Τη συμπόνια.
Ο αδερφοί Craig και Marc Kielburger,  στη ιστοσελίδα τους αναφέρουν ένα πείραμα που έκανε το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, σε σπουδαστές. Τους έβαλε να παρακολουθήσουν ένα φιλμ με τη μητέρα Τερέζα και τη δουλειά που έκανε αυτή στην Καλκούτα. Το μόνο που έκαναν οι σπουδαστές ήταν πως καθόντουσαν και έβλεπαν την ταινία, όμως μετρήσεις έδειξαν πως υπήρχε απάντηση του οργανισμού τους στο φιλμ, γιατί βρέθηκε αύξηση της ανοσοσφαιρίνης Α στο αίμα τους. Αυτή είναι ένα αντίσωμα που προστατεύει από διάφορες ασθένειες.

Η συμπόνια δηλαδή, ακόμη και αν την σκέφτεται μόνο κανείς, βλέποντας άλλους να τη νιώθουν, βοηθάει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Τα αποτελέσματα βέβαια είναι πολύ πιο εντυπωσιακά εάν συμπονάς εσύ ο ίδιος και δεν μένεις μόνο στη συμπόνια, αλλά κάνεις κάτι για να βοηθήσεις επίσης.
Στο βιβλίο του ο Allan Lucks που διηύθυνε επί 20 χρόνια  οργανισμούς κοινωνικής πρόνοιας με τον τίτλο «η θεραπευτική δύναμη του να κάνεις καλό» (The healing power of doing good, Allan Lucks, and Peggy Payne) αναφέρει μια έρευνα που έκανε σε 3.296 άτομα.  Σε αυτήν βρέθηκε πως το να βοηθάς τακτικά και με προσωπική επαφή άλλους, κυρίως αγνώστους, οδηγεί σε πολύ καλύτερη υγεία, συγκριτικά με άλλους που δεν κάνουν κάτι τέτοιο. Αυτό αποδόθηκε από ερευνητές στην ελάττωση του στρες λόγω των θετικών συναισθημάτων που ένιωθαν εκείνοι που βοηθούσαν τους ξένους.

Ο συγγραφέας αναφέρει πως εκείνοι που βοηθούσαν κάθε εβδομάδα είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα απ΄ όσους βοηθούσαν μία φορά τον χρόνο ή περιστασιακά, ενώ χρόνιες παθήσεις που τους ταλαιπωρούσαν, βελτιώθηκαν κατά πολύ ως προς τα συμπτώματά τους (αρθρίτιδες, οσφυαλγία, κεφαλαλγίες κ.λπ)

Στο ίδιο βιβλίο αναφέρεται επίσης πως γυναίκες που παίζουν πολλούς ρόλους στη ζωή τους και όχι μόνον το ρόλο της μητέρας νοικοκυράς, έχουν πολύ καλύτερη υγεία από άλλες, όταν μέσα στις δραστηριότητές τους περιλαμβάνεται και κάποια εθελοντική δραστηριότητα.

Δεν είμαστε μονάδες, βλέπετε. Σας το θυμίζω πολύ συχνά σε ετούτη την ιστοσελίδα. Είμαστε κυτταράκια ενός οργανισμού που λέγεται ανθρωπότητα. Και μόνον εάν αγαπάμε και φροντίζουμε ο ένας τον άλλον μπορούμε να κάνουμε αυτόν τον οργανισμό υγιή και βιώσιμο. Γιατί η συμπόνια και η αλληλοβοήθεια, κάνουν καλό σε αυτόν που τα προσφέρει, βοηθούν όμως με αυτόν τον τρόπο στην βελτίωση της κατάστασης ολόκληρης της ανθρωπότητας, αφού με τη βοήθεια αυτή καταλήγουν να ζήσουν καλύτερα και κάποια άλλα κυτταράκια της. 

Ιδιαίτερα χρήσιμες οι πιο πάνω πληροφορίες για την εποχή μας, δεν νομίζετε;

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.