Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (43)

Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σε προηγούμενο άρθρο μου αναφέρθηκα στην βελτίωση της μνήμης με την κατανάλωση ζεστού ροφήματος κακάο καθημερινά, που όπως έχει αποδειχθεί βοηθάει στην καλύτερη αιμάτωση του εγκεφάλου.
Η διατροφή όμως από μόνη της δεν είναι αρκετή για να έχει κανείς θεαματικά αποτελέσματα στην υγεία του. Τα πράγματα είναι, όπως συχνά σας εξηγώ, αρκετά πιο πολύπλοκα.

Όσο κακάο και αν πιεί κάποιος που δεν έχει μάθει να αντιμετωπίζει σωστά τα στρες της ζωής του, η μνήμη του δεν θα βελτιωθεί, γιατί η αντίδραση του στρες εμποδίζει τον ιππόκαμπο, (το τμήμα του εγκεφάλου με το οποίο έχουμε πρόσβαση στη μνήμη, όπου και αν είναι αυτή καταγεγραμμένη), να ανασύρει από τη μνήμη μας τις πληροφορίες που ζητάμε.
Χρειάζονται και οι έξι κανόνες ζωής με τους οποίους αντιμετωπίζονται σωστά τα στρες της ζωής για να έχει κανείς ένα σωστό αποτέλεσμα όλων των λειτουργιών του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης και της μνήμης. Χρειάζεται και η σωστή διατροφή, και η γείωση, και η καθημερινή άσκηση, και το γέλιο, και η χαλάρωση και η διαχείριση των συναισθημάτων μας, όπως πολύ συχνά επιμένω να σας λέω.

Η κάθε ομάδα ειδικών, που ασχολείται ερευνητικά με έναν από τους έξι προαναφερθέντες κανόνες, μέσα από τις έρευνές της καταλήγει σε κάποια συμπεράσματα, ωστόσο τα συμπεράσματα αυτά είναι πάντα ελλιπή αφού δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν όλες οι παράμετροι που επιδρούν βλαπτικά ή βελτιωτικά στον οργανισμό,

Έτσι, όπως οι έρευνες των διατροφολόγων κατέληξαν πριν λίγο καιρό πως το ζεστό ρόφημα του κακάο βελτιώνει την μνήμη, αντίστοιχες έρευνες του Ινστιτούτου heartmath της Αμερικής, που ασχολείται με την επίδραση των συναισθημάτων στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο της καρδιάς, αναφέρουν από την μεριά τους, πως η μνήμη βελτιώνεται όταν ασκηθούμε στη σωστή διαχείριση των αρνητικών συναισθημάτων μας και μάθουμε να τα αντικαθιστούμε αυτά με θετικά.  Οι έρευνες αυτού του Ινστιτούτου έχουν δείξει, πως οι τεχνικές που εκείνοι προτείνουν χαλάρωσης και διαχείρισης των συναισθημάτων οδηγούν και αυτές σε βελτίωση της μνήμης.

Η μνήμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με την συνολική εγκεφαλική λειτουργία. Και αυτή, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζεται αρνητικά από τις ορμόνες της αντίδρασης του στρες, ενώ βελτιώνεται όταν ο οργανισμός βρίσκεται σε αυτό που εγώ συνηθίζω να αποκαλώ ενεργειακή εναρμόνιση, όταν δηλαδή όλα τα όργανα και οι ενέργειες που παράγονται στον οργανισμό βρίσκονται σε συντονισμένη αρμονική μεταξύ τους λειτουργία.
Είναι λοιπόν απαραίτητο να εφαρμόζει κανείς και τους έξι κανόνες αντιμετώπισης του στρες προκειμένου να δει να βελτιώνεται όχι μόνον η μνήμη του, αλλά η συνολική λειτουργία του οργανισμού του. Δεν θα κουράζομαι να σας το θυμίζω.

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.