Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Ερασιτέχνης κηπουρός/Λαχανόκηπος (20)

Και ο μαϊντανός στον πόλεμο κατά του καρκίνου του στήθους!
Γεια σας φίλες και φίλοι ερασιτέχνες κηπουροί.
Για τον μαϊντανό αποφάσισα να σας μιλήσω σήμερα. Το μικρό και χαμηλό αυτό διετές φυτό που είναι πραγματικά «θαυματουργό».
Στην αρχαιότητα πίστευαν ότι ο σπόρος του έπρεπε να ταξιδέψει στον Άδη προτού βλαστήσει!... Προφανώς λόγω του ότι αργεί αρκετά αυτός ο σπόρος να βλαστήσει.
Ο μαϊντανός βοηθάει την υγεία μας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε ασβέστιο (περισσότερο από το αγελαδινό γάλα), σε βιταμίνη C (πιο πολύ από το πορτοκάλι), σε σίδηρο, και σε καρωτινοειδή, που είναι  πολύ σημαντικές αντιοξειδωτικές ουσίες (ουσίες δηλαδή που βοηθούν στην αντιμετώπιση των στρες της ζωής).
Καταπληκτικά αποτελέσματα αναφέρονται σε μία καινούργια έρευνα για τον μαϊντανό αλλά και το σέλινο. Μία ουσία κοινή στα δύο φυτά, η απιγενίνη (apigenin) βρέθηκε σε πρόσφατα πειράματα σε ποντίκια πως καταστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου του στήθους, χωρίς καμμία τοξικότητα για τα ζώα που αντιμετωπίσθηκαν με αυτή.
Οι ερευνητές θεωρούν πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας αλλά όπως είναι φυσικό χρειάζονται πολύ περισσότερα πειράματα τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους για να οριστικοποιηθεί αυτό το αποτέλεσμα και να βοηθήσει το συστατικό αυτό τους πάσχοντες από τη νόσο.
Το κακό όμως ξέρετε ποιό είναι για τις έρευνες αυτές; Πώς δεν υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότησή τους. Γιατί οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν χρηματοδοτούν  έρευνες για συστατικά που μπορεί να βρει ο καθένας στον κήπο ή το μπαλκόνι του. Χρηματοδοτούν μόνον έρευνες που οδηγούν σε παραγωγή χημικών φαρμάκων που θα οδηγήσουν σε δικό τους κέρδος.
Εκτός όμως από την δική μας υγεία ο μικρός αυτός πράσινος φίλος μας, ο μαϊντανός, βοηθάει και την υγεία των φυτών του κήπου μας, γι αυτό και αποφάσισα να σας μιλήσω για αυτόν  στην στήλη ετούτη της κηπουρικής. 
Διάβασα λοιπόν σχετικά, πως ο μαϊντανός διώχνει στον κήπο βλαβερά έντομα, ενώ μπορεί από την άλλη να προσελκύσει έντομα ωφέλιμα. Π.χ. τα φύλλα του διώχνουν τα σκαθάρια, πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και αν ποτίσουμε το χώμα με αφέψημά του. Αν όμως τον αφήσουμε να ανθίσει και να κάνει σπόρο, θα προσελκύσει αυτός σφήκες που θα σκοτώσουν τις διάφορες κάμπιες που είναι επιβλαβείς για τα λαχανικά μας. Αυτή η ιδιότητά του μπορεί να βοηθήσει και τις ντομάτες μας, αν τον φυτέψουμε κοντά τους.
Αλλά και στον λουλουδόκηπο μπορεί να είναι χρήσιμος ο μαϊντανός. Φυτεμένος κοντά στις τριανταφυλλιές, λένε πως κάνει πιο δυνατό το άρωμα των λουλουδιών τους.
Φυτέψτε μαϊντανό λοιπόν, στον κήπο σας σε διάφορες μεριές. Όσο πιο πολύ έχετε, τόσο το καλύτερο. Γιατί μπορείτε να εκμεταλλευθείτε τα φύλλα του και μαζί με λίγο σέλινο, μήλο και καρώτο, μπορείτε να φτιάχνετε ένα πολύ καλό χυμό που θα βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού σας, ενώ βάζοντάς τον ωμό στις σαλάτες σας θα τις κάνετε και πιο νόστιμες και πιο θρεπτικές.
Εκμεταλλευθείτε τις ιδιότητες του μικρού αυτού θαυματουργού φυτού τόσο για τον κήπο σας όσο και για την υγεία σας. Και ξέρετε, όσο κόβετε τα φύλλα του τόσο το φυτό δυναμώνει.
Αν αγοράσετε έτοιμα μικρά φυτά, φροντίστε να ψαλιδίσετε λίγο τα φύλλα τους  κονταίνοντας τα φυτά στους 6-7 πόντους, πριν τα φυτέψετε, ώστε να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν  γερές ρίζες και νέους βλαστούς.
Αν σπείρετε μόνοι σας τον σπόρο, φροντίστε να βάλετε σε σειρές, στις γλάστρες ή στον κήπο σας σε χώμα καλά ανακατεμένο με κοπριά ζωική ή φυτική, όσο πιο λίγους σπόρους μπορείτε και στη συνέχεια να τους σκεπάσετε με χώμα ύψους περίπου 1 εκατοστού. Ποτίζετε τόσο ώστε να μη στεγνώνει πολύ το χώμα.
Όταν τα μικρά φυτά μεγαλώσουν λίγο, τα αραιώνετε ώστε να μείνουν αποστάσεις ανάμεσά τους περίπου 15-20 εκατοστά και χρησιμοποιείτε τα φυτά που ξεριζώσατε με προσοχή, για να τα φυτέψετε σε άλλες γλάστρες ή μεριές του κήπου.
Με αγάπη

Πηγές:1.http://www.fiercebiotechresearch.com/story/celery-extract-shrinks-difficult-breast-cancer-tumor-mouse-trials/2012-05-18  
2.http://www.naturalnews.com/034746_parsley_companion_planting_garden_pests.html#ixzz1kO8KsTLy
3. http://www.appropedia.org/CCAT_companion_planting
4. «Ερασιτέχνης κηπουρός» Τεύχος Οκτωβρίου-Νοεμβρίου 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.