Σάββατο, 30 Ιουνίου 2012

Υγιεινή διατροφή/ χοληστερίνη (13)

Η σωστή αντιμετώπιση της χοληστερίνης δεν είναι τα χάπια!...
Με την ευκαιρία ενός άρθρου συναδέλφου Αμερικανού καρδιοχειρουργού που διάβασα πρόσφατα, αποφάσισα να σας ξαναμιλήσω για την χοληστερίνη και την αντιμετώπισή της, μια που πολλοί ανάμεσά μας υποφέρουν από αυτή και είναι γνωστές οι επιπλοκές που προκαλεί η ψιλή τιμή της στο αίμα μας.
Η συνήθης ιατρική συμβουλή είναι «να αποφεύγετε τις λιπαρές τροφές και να παίρνετε ανελλιπώς τα χάπια σας (στατίνες συνήθως)». Λύνεται όμως έτσι το πρόβλημα;
Οι πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως όχι, δυστυχώς.
Το πρόβλημα απ' ότι φαίνεται όχι μονον δεν λύνεται με αυτόν τον τρόπο, αλλά χειροτερεύει κιόλας!... όπως πρόσφατη έρευνα έδειξε. Μελετήθηκαν άτομα που έπαιρναν στατίνες για την μείωση της χοληστερίνης τους και βρέθηκε πως σε μεγάλο ποσοστό αυτά παρουσίαζαν μείωση της ενέργειάς τους και κόπωση η οποία ήταν εμφανέστερη στις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στις 11 Ιουνίου 2012, διαδικτυακά στο ιατρικό περιοδικό Archives of Internal Medicine και οι ερευνητές δηλώνουν  πως η κούραση αυτή οδηγεί σε μείωση των δραστηριοτήτων των ατόμων, πράγμα που με τη σειρά του οδηγεί σε καρδιαγγειακά νοσήματα.  (4)
Φαύλος κύκλος δηλαδή...  
Σας έχω ξαναπεί παλαιότερα πως η χοληστερίνη είναι μία ουσία απαραίτητη για τον οργανισμό. Αποτελεί απαραίτητο συστατικό της μεμβράνης που περιβάλλει όλα τα κύτταρα και χρησιμεύει τόσο για την παραγωγή ορμονών, όσο και για την καλή μετάδοση των νευρικών σημάτων στις νευρικές συνάψεις (τα σημεία δηλαδή που επικοινωνούν τα νεύρα μεταξύ τους). (1,2)
Πρόσφατα μάλιστα ερευνητές διατύπωσαν την άποψη, πως η μείωση της χοληστερίνης με τα γνωστά φάρμακα  μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατα προβλήματα από το νευρικό σύστημα. Όπως λέει ο Αμερικανός καθηγητής της ιατρικής και βιοχημείας  Dr. George V. Mann, M.D.,  ο μύθος αυτός της χαμηλής χοληστερίνης είναι μάλλον η μεγαλύτερη επιστημονική "εξαπάτηση" του αιώνα μας.!!!... (3)
Εάν τα αγγεία μας είναι φυσιολογικά, το εσωτερικό του τοιχώματός τους δηλαδή δεν έχει ρωγμές και βλάβες, και αν η χοληστερίνη μας δεν είναι οξειδωμένη από τις ελεύθερες ρίζες οξυγόνου που δημιουργούν στον οργανισμό τα στρες, τότε αυτή κυλάει ελεύθερα, χωρίς πρόβλημα μέσα στα αγγεία μας και δεν τα βλάπτει καθόλου.
Το πρόβλημα δημιουργείται λοιπόν όπως καταλαβαίνετε, όταν το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων μας έχει βλάβες και όταν έχουμε πολλές ελεύθερες ρίζες οξυγόνου από τα στρες που δεν έχουμε αντιμετωπίσει σωστά. Τότε, η οξειδωμένη χοληστερίνη, δεν κυλάει ελεύθερα μέσα στα αγγεία, αλλά κολλάει επάνω στο χαλασμένο τοίχωμά τους και δημιουργεί πλάκες,  με αποτέλεσμα την λεγόμενη αρτηριοσκλήρυνση.
Το να επιμένει λοιπόν κανείς να χαμηλώνει την τιμή της χοληστερίνης του με χάπια που σαν ξένες χημικές ουσίες λειτουργούν ως ένα επιπλέον στρες για τον οργανισμό, δεν είναι ότι καλύτερο μπορεί να κάνει, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό. Η σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος θα πρέπει να έχει τρία σκέλη. Τα εξής:
        Μείωση της τιμής της χοληστερίνης με σωστή διατροφή
        Φροντίδα για τη διατήρηση σε καλή κατάσταση του εσωτερικού των αγγείων
        Σωστή αντιμετώπιση των στρες της ζωής
Το πρώτο επιτυγχάνεται όπως όλοι γνωρίζετε με την μείωση των κορεσμένων λιπών στη διατροφή μας (Το πρώτο σχετικό άρθρο μπορείτε να ξαναδείτε εδώ).
Στο τρίτο έχω αφιερώσει ολόκληρη αυτή την ιστοσελίδα, έχω γράψει βιβλίο και πρόσφατα σας έφτιαξα και εκπαιδευτικά βίντεο, άρα το θέμα είναι καλυμμένο.
Αυτό που μένει λοιπόν να συζητήσουμε είναι το δεύτερο σκέλος της αντιμετώπισης της υπερχοληστεριναιμίας. Το πώς δηλαδή θα διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων μας.
Για να κατανοήσουμε το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι το προκαλεί.
Η αιτία λοιπόν της βλάβης του εσωτερικού των αγγείων μας είναι η φλεγμονή. Φλεγμονή όμως, είναι και πάλι αντίδραση του οργανισμού στο στρες. Είναι ο μηχανισμός με τον οποίο ο οργανισμός αντιδρά για να αντιμετωπίσει ξένους εισβολείς, όπως ιούς, βακτίρια και τοξίνες. Αυτός η μηχανισμός όμως είναι ευεργετικός για τον οργανισμό όταν κρατάει λίγο. Όταν το στρες δηλαδή είναι «μικρής διάρκειας» όπως σας έχω εξηγήσει στο σχετικό βίντεο. Αν τώρα το πρόβλημα χρονίσει, (το στρες δηλαδή γίνει «μεγάλης διάρκειας»), όπως όλα τα στρες μεγάλης διάρκειας βλάπτεται όλος ο οργανισμός μας και βέβαια και το εσωτερικό των αγγείων μας.
Δεν αρκεί λοιπόν να αποφεύγουμε τα κορεσμένα λίπη για να γλυτώσουμε από την αρτηριοσκλήρυνση με όλα τα καταστροφικά της αποτελέσματα. Θα πρέπει να αποφεύγουμε και τις τροφές που λειτουργούν σας στρες για τον οργανισμό και τον οδηγούν σε χρόνια φλεγμονή. Και ποιες είναι αυτές;
Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες (άσπρη ζάχαρη, άσπρο αλεύρι  και τροφές που παράγονται από αυτά) καθώς και τα λάδια ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, και λάδι σόγιας, που είναι πλούσια σε ω6 λιπαρά οξέα που προάγουν την φλεγμονή στον οργανισμό, σε αντίθεση με τα ω3 λιπαρά οξέα που δρουν θεραπευτικά σε αυτή. Και το κακό είναι δυστυχώς πως οι περισσότερες από τις έτοιμες, πακεταρισμένες τροφές, αλλά και αυτές των εστιατορίων, είναι φτιαγμένες με αυτά τα λάδια και για λόγους οικονομίας, αλλά και για λόγους διάρκειας, γιατί τα λάδια αυτά δεν οξειδώνονται εύκολα και δεν χαλάει η γεύση τους, πράγμα που συμβαίνει με το ευεργετικό για την υγεία μας ελαιόλαδο.
Αν λοιπόν φίλες και φίλοι μου ακολουθήσετε τις οδηγίες της αντιμετώπισης του στρες, και χρησιμοποιήσετε και τους πέντε τρόπους που σας έχω αναλύσει, προσέχοντας ιδιαίτερα την ποιότητα της διατροφής σας, θα δείτε την τιμή της χοληστερίνης σας να υποχωρεί, την πίεσή σας να κατεβαίνει και είναι βέβαιο πως τα τοιχώματα των αγγείων σας θα γίνουν πιο ελαστικά και υγιή έστω και αν αυτό δεν μπορείτε εσείς να το δείτε. Το έχουν όμως για εσάς δει οι ερευνητές που ασχολούνται με το θέμα, σας βεβαιώνω.
Δημοσίευση σχολίου

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.