Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική (18)


Τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να έχουν και τις επιπλοκές τους...
Γεια σας φίλες και φίλοι μου
Σας είχα ξαναμιλήσει για το θέμα της λήψης συμπληρωμάτων ασβεστίου και τα πιθανά προβλήματα που αυτή η λήψη μπορεί να δημιουργήσει στην υγεία.
Είναι συνηθισμένο να χορηγείται ασβέστιο σε όσους παρουσιάζουν οστεοπενία ή οστεοπόρωση για την πρόληψη καταγμάτων. Ωστόσο οι επιπλοκές από αυτή τη χορήγηση μπορεί να είναι σοβαρές.
Υπάρχουν αρκετές έρευνες που συνδέουν την λήψη ασβεστίου με αυξημένα επεισόδια καρδιακών εμφραγμάτων, ενώ είναι γνωστό πως αυτή μπορεί να οδηγήσει και σε νεφρολιθιάσεις.
Μία πρόσφατα (Ιούνιος 2012) δημοσιευμένη στο καρδιολογικό περιοδικό Heart Γερμανική έρευνα, καταλήγει στο συμπέρασμα πως είναι καλύτερο να παίρνει κανείς την απαιτούμενη ποσότητα ασβεστίου που χρειάζεται μέσω της τροφής, από την οποία αυτό απορροφάται σταδιακά, χωρίς να γίνονται μεγάλες διακυμάνσεις της συγκέντρωσής του στο αίμα, παρά με τα χάπια που οδηγούν σε απότομες αυξήσεις της ποσότητας του ασβεστίου στο αίμα κατά τη λήψη τους.
"Δεν μπορούμε να πούμε πως τα χάπια ασβεστίου είναι βλαβερά, ωστόσο δεν μπορούμε και να πούμε πως είναι  αβλαβή", δηλώνουν οι ερευνητές. "Θα χρειαστούν προφανώς και άλλες ακόμη έρευνες, όμως  συστείνουμε στους γιατρούς να φροντίζουν οι ασθενείς τους να κάνουν τις απαραίτητες διατροφικές αλλαγές προκειμένου να παίρνουν περισσότερο ασβέστιο με τη τροφή τους, και να τους χοροηγούν συμπληρώματα ασβεστίου εάν χρειάζεται, σε μικρότερες δόσεις, μοιρασμένες μέσα στο 24ωρο. Όχι δόση μεγαλύτερη από 500 mg".
Το πρόβλημα όμως ξέρετε δεν βρίσκεται μόνο στη λήψη ασβεστίου και στις δόσεις του.  Υπάρχει ένα άλλο  στοιχείο που σχετίζεται με τη λήψη του ασβεστίου και αυτό είναι το μαγνήσιο. Τα δύο αυτά μέταλλα χρειάζονται το ένα το άλλο για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίησή τους από τον οργανισμό, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δρουν ανταγωνιστικά. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος και των δύο στην καρδιακή λειτουργία και στην παραγωγή του καρδιακού παλμού,  Ο ρόλος του μαγνησίου είναι χαλαρωτικός  τόσο για τον καρδιακό μυ όσο και για το τοίχωμα των αγγείων και έχει βρεθεί πως ακόμη και δίαιτες πλούσιες σε λίπη εάν είναι πλούσιες και σε μαγνήσιο δεν οδηγούν σε αρτηριοσκλήρυνση.
Έχει επίσης διαπιστωθεί ερευνητικά πως όταν το κλάσμα μαγνησίου /ασβέστιο στα ούρα είναι κάτω από 0.7 είναι ένδειξη πως τα ούρα αυτά είναι λιθογενή. Έχουν δηλαδή πολλές πιθανότητες να δημιουργήσουν πέτρες. Στη περίπτωση αυτή, η χορήγηση μαγνησίου έχει αποδειχθεί πως προλαβαίνει τις ουρολιθιάσεις.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το θέμα δεν είναι τόσο η λήψη ή όχι ασβεστίου, όταν αυτή χρειάζεται, αλλά η ταυτόχρονη χορήγηση και μαγνησίου, ώστε να αποφεύγονται οι πιθανές παρενέργειες .
Ως προς την σωστή αναλογία των δύο αυτών συμπληρωμάτων διατροφής,  οι τελευταίες απόψεις είναι πως χρειάζεται μία αναλογία 1/1 , παρ ότι παλαιότερα πίστευαν πως αρκούσαν μικρότερες δόσεις μαγνησίου.
Συζητήστε το θέμα φίλες και φίλοι μου με τον γιατρό σας εάν παίρνετε συμπληρώματα ασβεστίου. Είναι καλύτερα να προλαβαίνει κανείς παρά να αντιμετωπίζει τις επιπλοκές των φαρμάκων.
Όσο για το ποιές τροφές είναι πλούσιες σε ασβέστιο (Ca) ή σε μαγνήσιο (Mg), συμβουλευτείτε στο δεξιό μέρος της ιστοσελίδας τους πίνακες με τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.