Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

Υγιεινές συνταγές/θαλασσινά (8)

Γειά σας φίλες και φίλοι μου
Άλλο ένα απλό, νοστιμότατο, υγιεινό και γρήγορο γεύμα έφτιαξα πριν λίγες ημέρες και σας το φωτογράφισα. Ελπίζω να το δοκιμάσετε και να σας αρέσει.
Υπάρχει βέβαια κάποιο πρόβλημα με αυτά τα ψάρια και τη μόλυνσή τους από βαρέα μέταλλα, ωστόσο αν δεν τα καταναλώνει κανείς συχνά δεν νομίζω πως κινδυνεύει από τίποτα. Είναι άλλωστε πολύ κουραστικό να τρώει μόνον σαρδέλλες και γαύρο, όποιος θέλει να φάει ψάρι. Η ευχαρίστηση από την γεύση είναι σημαντικό κομάτι υγείας, μέσα από τα θετικά συναισθήματα που δημιουργεί και αντιρροπεί κάπως τις όποιες πιθανές αρνητικές επιπτώσεις.
Η αλήθεια είναι πως η συμβουλή υγείας που ζητάει να τρώμε δύο φορές την εβδομάδα κάποιο από τα λιπαρά ψάρια τα πλούσια σε ω3 (έχουμε μιλήσει εκτενώς γι αυτά στη στήλη της υγιεινής διατροφής), τίνει να μην ευσταθεί, έτσι όπως μολύνονται συνεχώς όλο και περισσότερο οι θάλασσες γύρω μας.
Αλλά δεν πρέπει να μας γίνεται και εμμονή η ιδέα της υγιεινής διατροφής, γιατί τότε το στρες που το άγχος αυτό θα προκαλεί στον οργανισμό μας, θα μας βλάπτει και θα εξουδετερώνει τα ωφέλιμα αποτελέματα αυτής της διατροφής.
Μη ξεχνάμε το "παν μέτρον άριστον".

ΟΙ  ΣΥΝΤΑΓΕΣ  ΜΟΥ


Γλώσσα ή παγκάσιους με κιτρινόριζα και πουρέ από αρακά (για 2 άτομα)
2 ψάρια (φιλέτα)
Μίγμα μπαχαρικών: 1 κ.σ. κουρκουμά , 1 κ.γ. σκόνη μουστάρδας, 1 κ.γ. τριμμένο κόλιαντρο  και 1 κ.γ. αλάτι
1  πακέτο αρακά κατεψυγμένο (βιολογικό, κατά προτίμηση)
1  μέτριο κρεμμύδι
4-5 φύλλα λουίζας
1 κύβος λαχανικών (βιολογικός)
1 λεμόνι (χυμός και ξύσμα)
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Λαδώνουμε με 1 κ.σ. λάδι το κάθε ψάρι, τα πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι και τα τρίβουμε ελαφρά με τα χέρια μας να απορροφηθούν τα μπαχαρικά. Τα ψήνουμε σε αντικολλητικό σκεύος για 2-3' από κάθε μεριά.
Σε κατσαρόλα, σε 2 κ.σ. λάδι μαραίνουμε λίγο το κρεμμύδι ψιλοκομμένο, προσθέτουμε τον αρακά, το κύβο λαχανικών, τα φύλλα της λουίζας και 1 ποτήρι νερό και βράζουμε σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Στη συνέχεια λιώνουμε το μίγμα στο μούλτι ή σε μπλέντερ και φτιάχνουμε έναν πουρέ.
Σερβίρουμε το ψάρι επάνω σε ένα στρώμα από πουρέ, πασπαλίζουμε με το ξύσμα και περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.
Καλή σας όρεξη



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.