Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Ολιστική ή ενοποιημένη ιατρική/αναγεννητική ιατρική (1)

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ  ΙΑΤΡΙΚΗ (1) (regenerative medicine)                                                      
Γεια σας φίλοι μου
Μία συζήτηση για ένα σημαντικό ιατρικό θέμα αποφάσισα να αρχίσω μαζί σας σήμερα. Πρόκειται για έναν καινούργιο ιατρικό κλάδο, αυτόν της Αναγεννητικής Ιατρικής. Θα χρειαστούν βέβαια περισσότερες από μία συνέχειες, για να ολοκληρώσουμε αυτή τη συζήτηση, αλλά αξίζει τον κόπο, γιατί αφορά ένα από τα πιο ενδιαφέροντα, ίσως, θέματα της ιατρικής στην εποχή μας.
Όταν λέμε Αναγεννητική Ιατρική, εννοούμε τον τομέα της ιατρικής που ασχολείται με την αναγέννηση κατεστραμμένων ιστών.
Εδώ και πολλά χρόνια οι έρευνες στον τομέα αυτόν είχαν αρχίσει, συμφέροντα
όμως οικονομικά καθυστέρησαν για άλλη μια φορά ανακαλύψεις που θα βοηθούσαν τον άνθρωπο να ζήσει καλύτερα. Όπως είναι κατανοητό, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη κερδοφορία από την κατασκευή και πώληση ενός τεχνητού μέλους, ή μιας τεχνητής καρδιάς, απ΄ότι το μεγάλωμα στο εργαστήριο και η χειρουργική τοποθέτηση ενός πραγματικού μέλους, ή μιας πραγματικής καρδιάς από κύτταρα του ίδιου του ανθρώπου που τα χρειάζεται.
Έφτασε όμως ευτυχώς η εποχή που τα πράγματα πια δεν μπορούν να μείνουν κρυφά και μπορούμε έτσι να μιλάμε και να θαυμάζουμε τα επιτεύγματα αυτού του καινούργιου ιατρικού κλάδου, της Αναγεννητικής Ιατρικής.
Αρχίζοντας, θα πρέπει να σας εξηγήσω κάποιους ιατρικούς όρους, ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε καλύτερα τα όσα θα σας αναφέρω στη συνέχεια:

1. Βλαστοκύτταρα: Αυτά είναι κύτταρα αρχέγονα, μη διαφοροποιημένα δηλαδή, από τα οποία στη συνέχεια προκύπτουν τα ειδικά, ώριμα δηλαδή, κύτταρα (ηπατικά, καρδιακά, αίματος, κ.λ.π.) που αποτελούν τους διάφορους ιστούς του σώματος.
Υπάρχουν βλαστοκύτταρα εμβρυικά καθώς και ενήλικα βλαστοκύτταρα. Τα πρώτα (εμβρυικά, φωτ. δεξιά) είναι τα κύτταρα που υπάρχουν στο έμβρυο και από τα οποία στη συνέχεια, καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται, προκύπτουν όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού (πολυδύναμα βλαστοκύτταρα).
Τα δεύτερα (ενήλικα), είναι αδιαφοροποίητα κύτταρα (μη ειδικά δηλαδή) που βρίσκονται ανάμεσα στα διαφοροποιημένα (ώριμα) κύτταρα ενός ιστού ή οργάνου, και τα οποία μπορούν να αναγεννηθούν και να πολλαπλασιαστούν, αλλά και να διαφοροποιηθούν ανά πάσα στιγμή σε κάποιους ή όλους τους σημαντικούς ειδικούς τύπους κυττάρων του ιστού ή του οργάνου. Ο ρόλος τους είναι όπως καταλαβαίνετε, η συντήρηση και επιδιόρθωση του ιστού στον οποίο βρίσκονται αυτά.

Συνεχίζεται

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.