Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2011

ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ/διατροφή (4)

ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ -ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (ΔΕΠ-Υ)
Γεια σας φίλοι μου
Αποφάσισα να σας μεταφέρω άλλη μία ιατρική είδηση από τα αποτελέσματα πρόσφατων ερευνών και πάλι σήμερα, που έχει όμως σχέση και με την υγιεινή διατροφή. Ο λόγος που σας κουράζω απανωτά με ιατρικές ειδήσεις, είναι γιατί συμπτωματικά βρήκα σε μία ιστοσελίδα πως σε λίγες ημέρες θα γίνει μία ειδική συνάντηση στην Αθήνα για το θέμα που πρόκειται σήμερα να σας μιλήσω. Ένα θέμα που πιθανόν ενδιαφέρει πολλούς από εσάς είτε γιατί οι ίδιοι έχετε το πρόβλημα, είτε γιατί το έχουν τα παιδιά σας. Πρόκειται για την διαταραχή Ελλειμματικής (ή Διάσπασης) Προσοχής- Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ).
Αυτή η διαταραχή χαρακτηρίζεται από απροσεξία, διάσπαση προσοχής, υπερκινητικότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις ή τη συμμόρφωση σε υποδείξεις.
Η υπερβολική απόσπαση προσοχής, ο παρορμητισμός και η αεικινησία των ατόμων που εμφανίζουν το σύνδρομο αυτό μπορεί να οδηγήσουν παιδιά ή ενήλικες να μην αποδίδουν στο σχολείο, στην δουλειά ή στις σχέσεις και στο γάμο τους.
Πρόσφατη ιατρική έρευνα λοιπόν για το σύνδρομο αυτό στην Αμερική κατέληξε στο συμπέρασμα πως τα παιδιά που εμφανίζουν στα ούρα τους μεγαλύτερες ποσότητες μεταβολιτών οργανοφωσφορικών εντομοκτόνων, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη διαταραχή σε σχέση με παιδιά που στα ούρα τους έχουν μικρότερες ποσότητες από τα τόσο διαδεδομένα, δυστυχώς, εντομοκτόνα αυτά. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο στο ιατρικό περιοδικό Pediatrics τον περασμένο Μάιο (17/05).
Κάθε αύξηση κατά 10 φορές της ποσότητας των οργανοφωσφορικών στα ούρα, συνοδευόταν από 55% - 72% αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης του συνδρόμου, λένε οι ερευνητές.
Καθώς είναι καλά τεκμηριωμένο πως τα οργανοφωσφορικά εμποδίζουν την νευροχημική δραστηριότητα του εγκεφάλου, αφού και η αποτελεσματικότητά τους σαν εντομοκτόνα οφείλεται στο αποτέλεσμα που αυτά έχουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα των εντόμων, είναι φυσικό, λένε οι ερευνητές να διαταράσσουν τη λειτουργία και του ανθρώπινου εγκέφαλου.
Η έρευνα όμως, όπως οι περισσότερες έρευνες συνήθως, έχει και τα τρωτά της σημεία, γι αυτό και θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες έρευνες, προκειμένου τα αποτελέσματα αυτά να θεωρηθούν έγκυρα. Ωστόσο, θα πρέπει στο μεταξύ να ελαττωθεί όσο είναι δυνατόν, λένε οι ερευνητές, η χρήση των εντομοκτόνων αυτών στις καλλιέργειες.
Το συμπέρασμα που βγαίνει από τα πιο πάνω νέα, είναι αγαπητοί μου φίλοι, πως αφενός είναι καλό να χρησιμοποιούμε όσο περισσότερο μπορούμε βιολογικά προϊόντα, ιδιαίτερα για τη διατροφή των παιδιών μας, αφετέρου πρέπει να καλλιεργούμε όσο το δυνατόν περισσότερο μόνοι μας, ακόμη και σε γλάστρες στο μπαλκόνι μας, λαχανικά και να συμβουλεύουμε τους γονείς και συγγενείς μας που διαθέτουν λαχανόκηπους και οπωροφόρα δέντρα να αποφεύγουν τα πολλά ραντίσματα με εντομοκτόνα. Υπάρχουν τόσοι άλλοι τρόποι προστασίας των φυτών, ακίνδυνοι για την υγεία μας, ας φροντίσουν να ενημερωθούν, ώστε να προϊόντα τους να μην γίνονται ανθυγιεινά.
Επί τη ευκαιρία σας ενημερώνω πως στην Αθήνα, στις 11 / 01/2011πρόκειται να γίνει μία συνάντηση για τη συζήτηση του συνδρόμου αυτού (ΔΕΠ-Υ) και μπορείτε όσοι ενδιαφέρεστε να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες στην διεύθυνση http://www.addingreek.com/2007/11/blog-post.html 
Με αγάπη

Πηγή : Megan Brooks. «Organophosphate Pesticides Linked to ADHD». Medscape Medical News

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.