Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Μπότοξ στομάχου...

 


Γεια σας φίλες και φίλοι

Το «μπότοξ», η μέθοδος αυτή που χρησιμοποιείται πολύ συχνά από γυναίκες και άντρες προκειμένου να δείχνουν νεότεροι μειώνοντας τις ρυτίδες του προσώπου τους,  είναι γνωστό στους περισσότερους, πιστεύω.

Δεν ξέρω όμως αν όλοι γνωρίζετε πως η μέθοδος στηρίζεται στην έγχυση στο δέρμα μιας τοξίνης που προέρχεται από ένα βακτήριο  (Clostridium botulinum), η οποία προκαλεί παράλυση των νεύρων της περιοχής στη οποία γίνεται η έγχυση και γι αυτό το δέρμα φαίνεται χαλαρό και δεν ρυτιδιάζει.

Το βακτήριο αυτό αναπτύσσεται και

σε παλιές κονσέρβες και γι αυτό χρειάζεται πολλή προσοχή, να μην καταναλώνονται αυτές μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Η νευροτοξίνη αυτή χρησιμοποιείται βέβαια και για ιατρικούς λόγους (χαλάρωση μυών για άρση πόνου κ.λπ),  αλλά πιο πρόσφατα άρχισε να χρησιμοποιείται από γιατρούς ενδοσκόπους και στο στομάχι (έγχυση της τοξίνης μέσω ενδοσκοπίου στο τοίχωμα του στομάχου), για λόγους αδυνατίσματος. Μειώνοντας δηλαδή την κινητικότητα του στομάχου, αργοπορούν την πέψη ώστε να μένει το άτομο περισσότερο χρόνο με την αίσθηση του γεμάτου στομάχου… Έχουμε με λίγα λόγια τώρα και «γαστρικό μπότοξ»…

Η τοξίνη αυτή είναι όμως ένα από τα πιο δυνατά δηλητήρια. Και όταν έχει κανείς να κάνει με τέτοιου είδους ουσίες, όσες προφυλάξεις και αν πάρει, ποτέ δεν μπορεί να είναι σίγουρος πως δεν θα αντιμετωπίσει κάποιο πρόβλημα. Σε ελαφριές περιπτώσεις η τοξίνη μπορεί να προκαλέσει διπλωπία, δυσκολία στην ομιλία, ναυτία ή διάρροια. Πιο σοβαρή δηλητηρίαση δυσχεραίνει την αναπνοή και ο θάνατος μπορεί να συμβεί σε ποσοστό 5-10 % των περιπτώσεων.

Δυστυχώς, πρόσφατα, ανακοινώθηκαν 67 περιστατικά δηλητηριάσεων από την τοξίνη αυτή λόγω γαστρικού μπότοξ σε κλινικές της Τουρκίας, 12 της Γερμανίας, και από 1 στην Αυστρία και την Ελβετία. Δεν αναφέρθηκαν θάνατοι, αλλά κάποια από τα περιστατικά χρειάστηκαν νοσηλεία σε κλινικές εντατικής θεραπείας. 

Προσοχή λοιπόν φίλες και φίλοι μου. Ο έλεγχος του εαυτού είναι δύσκολη υπόθεση, αφού δεν τον μαθαίνουμε, όπως θα έπρεπε, στο σχολείο από παιδιά, είναι όμως κάτι με το οποίο κάθε ενήλικας  πρέπει να ασχοληθεί αν θέλει να έχει κάποιο έλεγχο στην υγεία και τη ζωή του. Δεν γίνεται να ανατρέχουμε σε εξωτερικές λύσεις για όλα μας τα προβλήματα νιώθοντας αδύναμοι να διορθώσουμε πεποιθήσεις και συναισθήματα που μας παιδεύουν από παιδιά, γιατί η κάθε εξωτερική επέμβαση στο σώμα μας επηρεάζει μόνον τα συμπτώματα και θα είναι προσωρινή, αν δεν διορθωθεί η βαθύτερη αιτία που προκαλεί το πρόβλημα.

Όσοι θέλετε να αδυνατίσετε, αποφασίστε να κινηθείτε περισσότερο, να μειώσετε τη ζάχαρη και όλες τις επεξεργασμένες τροφές που κρύβονται σε σακουλάκια, κουτάκια κ.λπ, τραφείτε όσο το δυνατόν περισσότερο με ωμές σαλάτες, φρούτα και ξηρούς καρπούς, και φροντίστε να ενισχύσετε τα θετικά σας συναισθήματα, νιώθοντας όσο πιο συχνά μπορείτε ευγνωμοσύνη για όσα καλά έχετε στη ζωή σας (μη τα θεωρείτε δεδομένα…).

Η συμβουλή μου είναι να μην αποφασίσετε να δοκιμάσετε το «γαστρικό μπότοξ». Μη το θεωρήσετε «αθώα επέμβαση».

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.