Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Τα πλαστικά και εμείς...

 Γεια σας φίλες και φίλοι

Plastic found in the stomach of a flesh-footed shearwater. (Alex Bond)

Για τα πλαστικά και την επίδρασή τους στην υγεία μας θα μιλήσουμε σήμερα.

Ερευνητές στην Αυστραλία παρατήρησαν πως πολλά από τα πουλιά ενός είδους που ζει εκεί πεθαίνουν σε πολύ μεγάλη συχνότητα και αποφάσισαν να κάνουν νεκροψία στα ζώα για να βρουν την αιτία του θανάτου τους.

Αυτό που βρήκαν ήταν πως το στομάχι τους ήταν γεμάτο από μικρά και μεγαλύτερα κομμάτια πλαστικών διαφόρων ειδών, που τα πουλιά έτρωγαν, θεωρώντας τα ίσως τροφή…

Προφανώς με ένα στομάχι γεμάτο

κομμάτια πλαστικών δεν είναι δυνατόν να χωρέσει αρκετή σωστή τροφή για να πάρει τα απαραίτητα για την ζωή του συστατικά ένα ζώο. Το ενδιαφέρον είναι όμως, πως δεν είναι αυτή η μόνη αιτία που πεθαίνουν τα πουλιά αυτά. Οι ερευνητές κάνοντας βιοψία στο στομάχι των πουλιών βρήκαν πως υπήρχαν σοβαρές αλλοιώσεις  στο όργανο αυτό, και οι αδένες του που βοηθούν στην έκκριση ουσιών για την πέψη των τροφών ήταν κατεστραμμένοι… Ονόμασαν την νόσο «plasticosis»…

Ο λόγος που σας μιλάω γι αυτό το πρόβλημα είναι πως υπάρχουν έρευνες που δείχνουν πως και εμείς οι άνθρωποι έχουμε στον οργανισμό μας ποσότητα πλαστικών νανοσωματιδίων… Κάποιοι μάλιστα διαπίστωσαν πως αυτά μεταφέρονται και μέσα από τον πλακούντα και στο έμβρυο…

Μπορεί το μέγεθος των πλαστικών σωματιδίων που μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό να είναι πολύ μικρό, αφού στην ουσία τα καταπίνουμε χωρίς να το γνωρίζουμε, η επίδρασή τους όμως στα ανθρώπινα όργανα, και ιδιαίτερα στο πεπτικό μας σύστημα (στομάχι, έντερο) δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί… Υπάρχουν πρόσφατες έρευνες που έχουν δείξει πως τα κόπρανα ατόμων με ευερέθιστο έντερο περιέχουν μεγάλες ποσότητες μικροπλαστικών. Από τα 52 άτομα που ελέγχθηκαν, όσο μεγαλύτερη ήταν η έκθεσή τους σε πλαστικά, τόσο σοβαρότερα ήταν τα συμπτώματα της νόσου τους.

Με βιοψίες που θα γίνουν σε νεότερες έρευνες θα δούμε τις βλάβες που πιθανόν δημιουργούνται στον βλεννογόνο του στομάχου και του εντέρου μας…

Όσο μπορούμε, λοιπόν, ας αποφεύγουμε την μεγάλη χρήση πλαστικών στη ζωή μας. Ας προτιμούμε γυάλινα σκεύη για την φύλαξη τροφίμων, για το πόσιμο νερό κ.λπ

Με αγάπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αποποίηση ευθύνης


Κάθε ιατρική πληροφορία που δημοσιεύεται σε αυτή την
ιστοσελίδα δεν μπορεί να χρησιμεύσει σαν υποκατάστατο ιατρικής συμβουλής και θα
πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε σχετικά τον
γιατρό σας, που γνωρίζει την συνολική κατάσταση της υγείας σας.